Toidukorvi kallinemisele panustanud inimesed teenisid head intressi

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv.
Toidukorv. Foto: Peeter Langovits

Swedbanki toiduainete hinnatõusule panustanud investeerimishoiuse «Kallinev toidukorv 2» hoiusummadelt teenitud intress jäi vahemikku 9,7-27,5 protsenti. Kolm aastat tagasi, finantsturgude majanduskriisist taastumise alguses avatud investeerimishoius lõppes 11. jaanuaril.

Swedbanki Balti Investeerimiskeskuse osakonnajuhataja Kristjan Tamla sõnul toimus eelmise aasta suvel maailmaturul ulatuslik toiduhindade kallinemine. «Ühelt poolt surub toiduainete hindu üles järjest kasvav nõudlus arenevates riikides. Teisalt kujunes eelmise aasta suvi üle aastate üheks halvima saagikusega perioodiks mitmetes toiduaineid eksportivates riikides. Nende kahe teguri koosmõjul kerkisid märkimisväärselt ka toiduainete hinnad,» selgitas Tamla.

Seekordne investeerimishoius oli seotud indeksiga CMCI Food USD Excess Return, mis hõlmab toiduainesektorit ja koosneb kümnest esmasest toiduainest või selle tarbimisega seotud toorainest, sh nisu, sojatooted, suhkur ja lihaloomad. Tururiskide vähendamiseks kasutati möödunud aastal indeksi igakuist fikseerimist. Fikseeringute keskmine kindlaksmääratud lõpptootlus oli 32,36 protsenti, millest tehti väljamaksed vastavalt hoiuse osalusmäärale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles