Padar usub, et euroga liitumine õnnestub

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti euromündi rahvusliku külje on kujundanud Lembit Lõhmus.
Eesti euromündi rahvusliku külje on kujundanud Lembit Lõhmus. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Kui kolm korda üle küsida, siis lõpuks tuli üle rahandusministri huulte jah-sõna. Ivari Padar kinnitas, et tema arvates suudab valitsus nõutud eelarvetasakaalu hoida.


«Ühelt poolt on euroga liitumine täitevvõimu teha, sõltub sellest, kuidas valitsus suudab otsused vastu võtta,» ütles Padar. «Samas kui majanduse olukord oluliselt halveneb, siis üks asi, mida tuleb vältida, on majanduskriisi arenemine sotsiaalseks kriisiks.»

Padar täpsustas, et sotsiaalse kriisiga mõtleb ta seda, et rahvas peab mõistma, miks valitsus pingutab euro saamise nimel.

«Inimesed küsivad, milleks meile euro? Kui selgitada, et euro tähendab usaldust ja töökohti, siis inimesed saavad aru, et eurole ülemine on ühtlasi ka tööhõivepoliitika,» kommenteeris Padar. «Kui valitsus eelarvet korrigeerib, siis ühiskond peab mõistma, miks seda tehakse.»

Padar kinnitas, et seni on valitsus suutnud ajaga sammu pidada ehk korrigeerinud eelarvet vastavalt tulude langusele.

«Usun, et suudame seda ka tulevikus,» kinnitas Padar.

Endine rahandusminister Taavi Veskimägi ütles hiljuti, et kahtleb valitsuse võimekuses euroga lähiaastail liituda. Selle asemel soovitas ta euro ühepoolselt kasutusele võtta ja keskenduda kriisist väljumise pikakajalisele plaanile.

Riigikogu võttis vastu esimese lisaeelarve veebruaris, valitsus kärpis teist korda kulusid eelmisel nädalal, kui külmutas pensionimaksed. Padar lubas, et veel maikuus tuleb teine lisaeelarve mahuga enam kui neli miljardit krooni.

Euroga liitumise nimel tuleb hoida valitsussektori eelarve defitsiit alla kolme protsendi SKTst. Mullu oli valitsus väga napilt selle nõude piirides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles