Eesti rukkiviina eksport Indiasse kasvab

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moe Peenviinavabriku juhatuse liikmed Sven Ivanov( vasakul) Marko Lastik.
Moe Peenviinavabriku juhatuse liikmed Sven Ivanov( vasakul) Marko Lastik. Foto: Peeter Langovits

Moe peenviinavabrik kasvatab eelmise aasta lõpus sõlmitud lepingute kohaselt Eesti rukkiviina eksporti Indiasse 2012. aastaga võrreldes üle kahe korra, esimene konteiner rukkiviina müüakse ka Austraaliasse.

Moe peenviinavabriku juhi Sven Ivanovi sõnul tegutsetakse India turul juba kolm aastat. «Alguses püüdsime Indiasse müüa piiritust. Pärast mõningast uurimist selgus, et parem oleks Indiasse eksportida valmis viina,» selgitas Ivanov.

«Meie jaoks on tegemist põneva ja kiirelt kasvava turuga – esialgu on konkurente vähe, mistõttu saame end võrdväärsena asetada maailmas tuntud kaubamärkide kõrvale,» rääkis Ivanov. Moe viina edasimüüjal Indias, Natures Bounty Wines & Allied Products Plt-l on Ivanovi sõnul müügikohti üle 10 000, Moe viin on väljas neist kolmandikus. Tänavu plaanitakse Indiasse eksportida vähemalt kuus merekonteinerit viina

«Tänavu teeme esimesed sammud ka Austraalia turul,» rääkis Ivanov.  Esimese konteineri müügiks on ettevõttel lepingud sõlmitud ja ostja poolt raha ka juba makstud. Ning Ivanov loodab, et samm-sammult suudetakse ka sellel kaugel turul kanda kinnitada. Moe ekspordimahtude kasv võiks Ivanovi hinnangul hea uudis olla ka  Eesti põllumeestele, sest kohaliku rukki väärtustamisel on piiritusetootmisel oluline roll.

Moe Peenviinavabriku asutas 1886 aastal eestlasest apteeker Jakob Kurberg,2009.  aastast kuulub see koos Rakvere ja Moe piiritusetehastega Sylvesteri metsanduskontserni endiseid aktsionäre koondavale tööstusettevõttele Estonian Spirit OÜ.

Mullu eksportis ettevõte üle 60 protsendi toodangust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles