Barrosot pahandas Briti referendumi idee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso Foto: SCANPIX

Briti peaministri David Cameroni kava ELi liikmelisus uuesti üle vaadata ning tulemus referendumile panna sai eile värske valangu märklauaks, Washingtoni muremõtteid kordasid kajana kõrged poliitikud nii Brüsselis kui Berliinis.

Cameroni kauaoodatud Suur Euroopa Kõne – mis peaks kõlama veel enne käesoleva kuu lõppu – on langenud kriitika alla juba enne selle ettekandmist. Välismaised poliitikud ja Briti ärimehed hoiatavad kooris, et saareriigi valitsusjuht on astumas ohtlikule rajale.

Euroopa komisjoni presidendi José Manuel Barroso sõnutsi jagab ta USA administratsiooni hirmu, et Briti sisevõitlused võivad häirida majanduskriisis Euroopa Liidu keskendumisvõimet.

Rõhutades ka omalt poolt USA Euroopa asjade ministri Philip Gordoni hoiatust – et rahvahääletused kalduvad «riike introvertseks tegema» – ütles Barroso, et Euroopa peaks keskenduma enda avamisele maailma suhtes.

«Ma loodan, et see debatt ei vii meie tähelepanu eemale neist väga tähtsatest väljakutsetest, millega me silmitsi seisame. Nimelt kriisiga võitlemisest,» ütles ta Dublinis, kus viibis iirlaste ELi eesistumise käivitumise tähistamiseks.

Barroso ennustas, et London hakkab kritiseerima vabakaubandusleppeid, milliseid Brüssel tulevikus sõlmida kavatseb. «Me ei saa ennast kriisi ajal ülejäänud maailma suhtes sulgeda,» ütles ta.

Samal ajal hoiatas üks Angela Merkeli lähedasemaid liitlasi ja parteikaaslasi Gunther Krichbaum Cameroni selle eest, et viimane ei üritaks ülejäänud Euroopat šantažeerida, ähvardades blokeerida euroala tihedama koostöö  leppeid, kui britid endale etemat «liikmediili» ei saa.

«Te peate küsima endalt, kas referendum on ikka tark mõte. Kindlasti oleks võimalik veenda inimesi ELi eelistes,» ütles Londis visiidil viibinud Krichbaum, kes on ühtlasi Saksa Euroopa asjade komitee esimees.

«Aga alati on risk, et referendum hakkab keerlema – nagu ütles Charles de Gaulle – mitte niivõrd küsimuse, kuivõrd selle esitaja isiku ümber.»

Ta lisas: «Te ei saa ehitada poliitilist tulevikku teiste riikide šantažeerimisele. Sellest Britannia küll midagi ei võidaks.»

Ka Cameroni liitlased tunnistavad, et Euroopa Kõnest on kujunemas suhtekorralduslik probleem, kuna selle sisul peetakse pingsalt silma peal ning kõiki punkte rünnatakse iga kandi pealt – samal ajal kui euroskeptikute jaoks on tekkimas teatud liiki antikliimaks.

Kõne peaks kõlama kas 21. või 22. jaanuaril, enne selle mahapidamist ei saa peaminister end eriti konkreetselt väljendada. Küsimärgi all on ka kõne pidamise koht – peaministri liitlaste sõnutsi võib selleks olla Holland, kuid kaalumisel on ka teised paigad.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles