Euroopa Keskpanga intressikärbetel on ilmselt lõpp

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi eilse nõukogu koosoleku järgsel pressikonveterntsil.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi eilse nõukogu koosoleku järgsel pressikonveterntsil. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank saatis eile tugeva signaali, et intressikärpeid ilmselt enam ei tule ja eurotsooni majandus peab edaspidi ilma keskpanga abita ise hakkama saama.

«Finantspoole pealt vaadatuna oleme nüüd normaalses situatsioonis, aga me ei näe ka peatset ja tugevat majanduskasvu taastumist,» ütles Euroopa Keskpanga president Mario Draghi pärast keskpanga nõukogu koosolekut toimunud pressikonverentsil, kus ta lubas, et majandus hakkab tasapisi taastuma selle aasta teises pooles.

Keskpanga nõukogu liikmed hääletasid eile ühehäälselt baasintressi jätmise poolt rekordmadalale tasemele ja Draghi sõnul ei teinud ka mitte keegi ettepanekut baasintressi langetamiseks. Veel kuu aega tagasi käis tema sõnul intressi langetamise või mittelangetamise üle tugev diskussioon ning otsus langetati «ülekaaluka konsensusega» mis tähendab, et mõned nõukogu liikmed nõudsid detsembris baasintressi langetamist.

«Tema (Draghi) sõnum oli väga selge: ärge meilt enam stimuleerimist oodake,» ütles ajalehele The Wall Street Journal Berenberg Banki ökonomist Christian Schultz.

Draghi küll möönis, et senised rahapoliitilised ergutamised (eelkõige baasintresside alandamine ja pankadele pikaajaliste odavate laenude andmine kogusummas triljon eurot) pole veel majandusse jõudnud, aga ta toonitas, et finantsturgude paranemine «peab nüüd ise leidma tee majandusse» ning globaalne nõudlus hakkab ergutama eksporti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles