Barroso: Euroopa Liit ei ole kärpelaines süüdi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso eitas neljapäeval, et Euroopa Liit on viimastel aastatel üle mandri levinud kärpelaine taga.

«Ma tean, et mitmed meie ühiskonna osad omistavad praeguseid raskusi Euroopa Liidu tasandile ja see ei ole õiglane, sest Euroopa Liit ei olnud see, mis probleeme tekitas,» ütles Barroso neljapäeval ajakirjanikele Dublinis.

Barosso kõneles koos Iiri peaministri Enda Kellyga peetud pressikonverentsil. Iirimaa asus pooleks aastaks ELi eesistuja kohale.

Barroso kinnitas, et rasket poliitikat ei kehtesta Euroopa Liit, sest võlakoormas on süüdi riikide valitsused ja vastutustundetu finantskäitumine, samuti liiga suured isiklikud võlad ja finantsmullid, mis said teoks riigijuhtide vastutusel.

«See on põhjus, miks nüüd peavad riigid valusalt kohanduma. Suurbritannial on väga karm eelarve ja Suurbritannia ei kuulu eurotsooni.»

Iirimaa palus 2010. aasta novembris ELilt ja Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) 85 miljardi euro suurust abipaketti, sest riigi laenuintressid tõusid järsult.

Viimastel nädalatel on Iirimaa ilmutanud positiivseid märke ja Barroso ülistas Dublini ponnistusi. Iirimaa loodab pärast valusaid kokkuhoiumeetmeid saada sel aastal esimeseks eurotsooni riigiks, mis lõpetab saadud abipaketi kasutamise.

«Ma loodan tõesti, et Iirimaa saab teistele riikidele saata lootuse sõnumi selle kohta, mida on võimalik tegelikult saavutada,» ütles Kelly.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles