Lugeja küsib: mida tähendab pärandiasjas mõtteline osa korterist?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõttelise osa korral ei saa korterit jagada tubade haaval.
Mõttelise osa korral ei saa korterit jagada tubade haaval. Foto: SCANPIX

«Mida tähendab pärandiasjas 1/2 mõtteline osa korterist?» soovib üks küsija teada.

Vastab vandeadvokaat Taivo Saks advokaadibüroost Taivo Saks & Partnerid.

1/2 mõttelist osa korterist tähendab poolt korterit, mille osa ei ole reaalosana määratud. Kaasomanikule, kelle osa suurus on 1/2 suurune mõtteline osa, kuulub kõigi korteriga seotud asjade omand pooles ulatuses. Mõtteline osa tähendab, et ei määrata näiteks, et üks tuba kuulub ühele, teine teisele, vaid kõigile kuulub kõigist tubadest jm korteri juurde kuuluvast vastav proportsionaalne osa. Näiteks kui te ostate kahekesi ühe liitri mahla, siis kuulub teile pool mahlast ehk 1/2 suurune mõtteline osa. Kuid te ei saa mahla klaasi valades öelda, et see konkreetne osa (ehk reaalosa) mahlast kuulub teile või teisele mahla kaasomanikule - see kuulub jätkuvalt teile mõlemale.

Korteri või maja reaalosadena kasutamise korraldamiseks võib kokku leppida asja kasutuskorra, mille järel saate enda ainukasutusse mingi ruumi. See aga ei tähenda, et see ruum nüüd ainult teile kuulub. Ta on jätkuvalt mõlema kaasomaniku oma. Ehk sisuliselt näitab kaasomand proportsionaalselt, kui suur on teie osa selles korteris.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles