Eesti tõusis majandusvabaduse edetabelis 13. kohale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Rakvere sotsiaalabikeskusel puudus valimispäeval riigilipp.
Ka Rakvere sotsiaalabikeskusel puudus valimispäeval riigilipp. Foto: Eva Samolberg-Palmi

Eesti tõusis USA mõttekoja Heritage Foundationi ja Wall Street Journali koostatud värskes majandusvabaduse edetabelis 13. kohale võrreldes aasta varasema 16. kohaga.

Leedu on edetabelis tõusnud ühe koha võrra 22. positsioonile ja Läti samuti ühe koha võrra 55. kohale, selgub raportist. Eesti ja Leedu kuuluvad raporti järgi «suuremalt osalt vabade» riikide hulka ning Läti «keskmiselt vabade» riikide hulka.

Edetabelis hinnatud Euroopa piirkonna 43. riigist on Eesti majandusvabaduse poolest neljas. Eesti punktisumma võrdluses on aastaga paranenud valitsuse kulutuste kontrolli, omandiõiguste ja ettevõtlusvabaduse lõikes, seisab raportis.

Eesti majanduse alustalad on Freedom House'i hinnangul tugevad, õiguskindlust ja tagab ning jõustab sõltumatu ja tõhus kohtusüsteem. Kohtusüsteem on Eestis valitsusest eraldatud, omandiõigust ja lepinguid jõustatakse hästi ning need on mõttekoja hinnangul kindlad.

Intellektuaalse omandi kaitse Eestis vastab Freedom House'i hinnangul üleilmsetele standarditele ja korruptsioonivastased meetmed on tugevad.

Kuigi majandus kahanes hiljutise kriisi ajal, on Eesti otsus kaitsta majandusvabadust andnud tugeva panuse kiirele ja tugevale taastumisele, märgitakse raportis. Riigieelarve kohandamine uue olukorraga on alandanud eelarvepuudujääki ja hoidnud Eesti avaliku sektori võlakoormuse maailma madalamate hulgas, seisab raportis.

Täiesti vabaks liigitatakse raportis edetabeli esiviisik, kuhu kuuluvad Hongkong, Singapur, Austraalia, Uus-Meremaa ja Šveits. Tabeli esimesed viis kohta pole aastaga muutunud. Neile järgnevad tänavuses tabelis Kanada, Tšiili, Mauritius, Taani ja Ameerika Ühendriigid.

Mullusega võrreldes on esikümnest välja 11. kohale kukkunud Iirimaa, kelle asemele tõusis Taani. Soome on edetabelis aastaga tõusnud ühe positsiooni võrra 16. kohale ja Rootsi on kerkinud mulluselt 21. kohalt 18. positsioonile.

Venemaa on tabelis 139. kohal võrreldes mulluse 144. kohaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles