Juba teine Hiina ajaleht ristas piigid tsensoritega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lehed.
Hiina lehed. Foto: SCANPIX

Hiina ajakirjanike vastuhakud on levinud juba teise ajalehe toimetusse, samal ajal kasvab avalikkuse viha valitsuse karmikäelise ja kohmaka tsensuuri peale.

Eile keeldus Beijing News avaldamast tsensorite nõudmisel propaganda-stiilis juhtkirja, mis kritiseeris äsja tsensuuri vastu sõna võtnud Guangdongis baseeruvat ajalehte Southern Weekend.

Kahe kohalviibinud allika sõnutsi tõi keeldumine eile hommikul Beijing Newsi toimetuses kaasa terava kokkupõrke linna propagandaametniku ja ajalehe peatoimetaja vahel.

Paljud ajalehe töötajad olid pisarais, kuna propagandaametnik ähvardas ajalehe kinni panna, kui juhtkirja ei avaldata, ütles kontoris viibinud ja anonüümsust palunud endine töötaja.

Pärast tüli trükkis Beijing News artikli küll ära, kuid mattis selle ajalehe lõpuosa sügavustesse, lõigates selle kahe kolmandiku võrra lõhemaks, eemaldades kõige sõjakamad lõigud.

Muuhulgas jäi avaldamata hoiatus ajakirjanikele, et nood ei esitaks avalikult valitsusele väljakutseid.

«Me ei tahtnud põlvituda, aga meie põlved purustati,» kirjutas Weibo mikroblogis isik, kes nimetas end antud ajalehe töötajaks. «Me kiristasime hambaid ja põlvitasime, veel üks kord.»

Konflikt Beijing Newsis on järjekordne märk sellest, et Peking haarab meediat pärast Xi Jinpingi kerkimist kompartei etteotsa üha karmima kontrolli alla. Tsensuuri ümber käib üha tulisem vaidlus – ajakirjanike kaitseks on välja astunud terve trobikond tuntud kommentaatoreid ja filmitähti – mis ei ole midagi vähemat, kui Xi administratsiooni esimene tõeline poliitkriis.

Sõnumid konfliktist levisid kiiresti üle interneti, kust tsensorid neid nobedasti kustutama ruttasid. Nad sulgesid Beijing Newsi Weibo konto ning eemaldasid intsidenti puudutavad postitused.

Endise Beijing Newsi töötaja sõnutsi tuli korraldus kõnealune juhtkiri sundkorras avaldada otse Hiina juhtivalt propagandaametnikult Liu Qibao’lt, kes on ühtlasi poliitbüroo alalise komitee liige.

Tsensuuritüli lahvatas lahtise leegiga põlema tänu läinudnädalasele intsidendile Southern Weekendis, mis on tuntud oma uurivate artiklite poolest. Pärast seda, kui propagandaametnik kirjutas ringi reformimeelse juhtkirja – nii, et see väljendaks kiitust valitsusele – kuulutasid ajakirjanikud käigupealt välja streigi, toetajad korraldasid aga nii esmaspäeval kui teisipäeval ajalehe toimetuse ees protestimiitinguid.

Beijing News on küll Pekingi propagandaosakonna alluvuses, kuid üks selle asutajaist oli Southern Daily Media Group, mis on ühtlasi Southern Weekly omanik – seega on lehed kauged sugulased.

Üks Pekingi linnavalitsuse uudistebüroo ametnik ütles: «Beijing News töötab normaalselt. Dai [peatoimetaja Dai Zigeng] oli eile õhtuses vahetuses ja täna on tal vaba päev. Kõik teised toimetajad töötavad normaalselt.»

Ametnik ütles, et nad ei saa ei eitada ega kinnitada, kas propagandaametnikud käisid Beijing Newsi toimetuses või mitte.

Juhtkiri, mille ümber Beijing Newsis tüli tõusis, oli pärit partei häälekandja Global Timesi sulest ning seda avaldati – kohustuslikus korras – üle kogu Hiina meediamaastiku.

Artikkel süüdistas New Yorgis elava pimeda aktivisti Chen Guangchengi juhitud välisjõude vastuolude üleskütmises Southern Weekendis.

Artikli autorid hoiatasid meediat valitsusele avalikult vastu astumast: «Kui te seda Hiinas teete, siis te kindlasti kaotate.»

Selle rea kustutas Beijing News oma versioonist maha.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles