Sõõrumaa: ükski maks ei peaks üle 15 protsendi ulatuma

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sõõrumaa.
Urmas Sõõrumaa. Foto: Toomas Huik

Ettevõtja Urmas Sõõrumaa ütles OECD tehtud maksuettepanekute kohta, et ta on mõistlike maksude poolt ja ükski maks ei tohiks üle 15 protsendi ulatuda.


OECD pakutud mõõduka ettevõtte tulumaksu kehtestamise ettepaneku hindas Sõõrumaa muidu õigeks, kuid ta ütles, et see ei tohiks muutuda initsiatiivi karistamiseks majanduses ehk peaks olema mõistlik ja mõõdukas.

«Kõik need maksud, mis kipuvad ületama 15, või mis veelgi halvem, 20 protsenti, on kurjast, sest siis tekib ahvatlus hakata skeeme välja mõtlema ja riiki petma,» lausus ta.

Sõõrumaa ütles, et ta on alati olnud selle poolt, et inimene maksab eelkõige oma tarbimise eest. Kui kasum jääb jaotamata ja läheb ettevõtlusse tagasi, siis on selle maksustamine mõistlik.

Ta lisas, et tulusid on alati lihtsam maksustada kui kulusid ja raskes olukorras tuleb seda teha. «Kokkuvõttes tuleb leida mõistlik kompromiss tööandjate, töövõtjate ja riigi huvide vahel,» tõdes ta.

Majandusliku arengu ja koostöö organisatsioon OECD tegi pärast Eesti majanduse analüüsimist muu hulgas ettepaneku kaotada maksuvabastus jaotamata kasumilt, kehtestada mõõdukas tulumaks ettevõtetele ja vähendada tööjõumakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles