Rootsi keskpank viis intressi rekordmadalale

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi 10-kroonised mündid
Rootsi 10-kroonised mündid Foto: SCANPIX

Rootsi keskpank alandas täna repomäära 0,50 protsendipunkti võrra 0,50 protsendini, üritades rekordmadala intressiga elavdada riigi majandust.


Analüütikutele selline otsus üllatust ei pakkunud, vahendas The Local.

Repomäär peaks madalale jääma kuni 2011. aasta alguseni, ennustab Riksbank oma pressiteates.

Eelmine kord kärpis pank intresse veebruaris ja seda terve protsendi võrra. Otsus oli üllatav, kuna ennustuste järgi oodati 0,5-punktist kärbet.

Rootsi majanduse seisund on pärast veebruarikuist intresside kärbet halvenenud prognoositust kiiremini.

«Maailmamajanduse nõrgenemine surub Rootsi majandusele peale jõuliselt,» teatas pank. «Tööturu olukord on halvenenud kiiresti, viimasel ajal saanud andmed kodumajapidamiste ja firmade laenude olukorrast viitavad languse pikenemisele. Seetõttu vajab majandus madalamat baasintressi.»

Riksbank ei välista, et enne majanduse kosuma hakkamist tuleb intresse veelgi kärpida. Praeguste ootuste järgi intressimäärasid enne 2011. aasta algust tõstma ei hakata.

Kui majandus võib hakata kosuma järgmisel aastal, siis tööhõive olukord hakkab paranema 2011. aastal.

Intresside alandamise tõttu uuendas Riksbank majandusprognoosi. Pank ennustab majandusele 2009. aastaks 4,5-protsendist langust, järgmiseks aastaks aga 1,3-protsendist kosumist ja 2011. aastaks 3,1-protsendist tõusu.

Panga kommentaarides on ka mõningaid optimistlikke viiteid. Nõrk Rootsi kroon stimuleerib majandust ja «positiivset, kuid aeglast kasvu» ennustatakse 2010. aastaks.

Tarbijahinnad peaksid ennustuse järgi sel aastal vähenema 0,3 protsenti, kuid kerkima 2010. aastal 1,3 ja 2011. aastal 3,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles