Seppik: opositsioon on valmis peaministrile umbusaldust avaldama

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik.
Ain Seppik. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik ütles, et töölepinguseaduse muutmine töötajatele veelgi vaenulikumaks toob kaasa valitsuse ja peaminister Andrus Ansipi umbusaldamise.

«Uus töölepinguseadus kaitseb eelkõige tööandja huve ja on töötajatele suhtes vaenulik,» märkis Seppik.

«Kui nüüd valitsus tahab töötajate õigusi ja hüvesid veelgi  vähendada, siis kavatseb opositsioon rakendada riigikogus kõiki võimalusi selle takistamiseks. Nüüd on kavas tõsta töötajatele töötuskindlustusmakset üle kahe korra, kuid samas piirata töötuskindlustushüvitist saavate inimeste ringi.»

Seppiku sõnul võib töölepinguseadust võrrelda pärisorjusega, kus õigusteta talupojad olid täiesti mõisniku meelevallas. «Nüüd, 21. sajandil tahab Reformierakond tööõiguse kaasajastamise sildi all minna sajandeid tagasi ajalukku,» tähendas Seppik.

Seppik ütles, et 1. juulist kehtima hakkava uue töölepinguseadusega nõrgeneb töötaja vallandamiskaitse,  tööandja roll töösuhete lõpetamisel ja hüvitiste väljamaksmisel kahaneb oluliselt, koondamisest etteteatamise tähtaeg lüheneb keskmiselt kuu võrra, alla aasta töötanutel aga endiselt kahelt kuult vaid 15-le päevale, kuupalga võrra vähenevad ka koondamishüvitised.

Seppiku sõnul ei kaitse uus seadus alla kolmeaastaste laste vanemaid, keda tööandja saab 1. juulist koondada.

«Eriti jõhker on punkt, et töötaja võib vallandada ka talle asjakohase SMSi saatmisega,» märkis Seppik. «Samuti võib töötaja lepingu lõpetada, kui ta seadusekohaselt «pikka aega ei tule tööülesannetega toime ebapiisava tööoskuse, töökohale sobimatuse või kohanematuse tõttu». See punkt võimaldab tööandjal piiramatult töötajaid vallandada.»

Seppik ütles, et töölepinguseadus soodustab töötajate massilist vallandamist ja kasvatab tööpuudust. «Keskerakond korraldas uue töölepinguseaduse vastuvõtmisel riigikogus ööistungeid,» märkis Seppik. «Kui nüüd valitsus kavatseb tulla riigikogusse töötajate õigusi veelgi vähendama, siis Keskerakond kasutab riigikogus kõiki seadusega võimaldatud meetmeid selle takistamiseks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles