Ametiühing: riik ei usalda teenistujaid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingujuht Harri Taliga (vasakul) ja riiklik lepitaja Henn Pärn Tallinki töötajate streigil.
Ametiühingujuht Harri Taliga (vasakul) ja riiklik lepitaja Henn Pärn Tallinki töötajate streigil. Foto: Peeter Langovits

Homme arutavad Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) ja justiitsministeeriumi esindajad taas uut avaliku teenistuse seaduse (ATS) eelnõu, mida EAKL teravalt kritiseerinud on.


Ametiühingud ei nõustu sellega, et eelnõu järgi säilib avalike teenistujate totaalne streigikeeld. «Eestis kehtiv totaalne streigikeeld rikub avalike teenistujate põhiõigusi. Ilmselt kardab riik oma palgalisi, kui ta ei julge neile anda elementaarseid õigusi,» ütles EAKL juht Harri Taliga.



Samuti ei nõustu ametiühingud, et palga maksmisel avalikele teenistujaile tahetakse seadustada praegune vohav süsteemitus ja meelevaldsus. «Sisuliselt on tegemist ajakirjanduses pidevalt kritiseeritud täiesti läbipaistmatu palgakorraldusega, mida on kõlbmatuks nimetanud ka riigikontrolör. Vägisi jääb mulje, et eelnõu autoritele on avalik arvamus nagu hane selga vesi,» tõdes ametiühingujuht.

Uut avaliku teenistuse seadust on oodatud ja erinevate valitsuste poolt ka lubatud aastaid. Justiitsministeeriumis nüüd valminud tekst vajab aga EAKL hinnangul kindlasti tugevat ümbertegemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles