Hiinas varjati miljonite joogivee mürgitamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitsed saastunud jõe ääres Changzis Hiinas.
Kitsed saastunud jõe ääres Changzis Hiinas. Foto: SCANPIX

Hiina söepiirkonnas leidis aset mürgiste kemikaalide leke, mis on rikkunud miljonite inimeste joogivee. Kohalik omavalitsus varjas õnnetust ligi nädal aega.

Eile väljastas Changzhi linn teate, et on andnud korralduse sulgeda piirkonnas 112 keemiatehast ning teostada kontroll õnnetusjuhtumi «varjatud ohtude» väljaselgitamiseks.

Allavoolu jäävad linnad rakendavad kriisimeetmeid vältimaks mürgitatud vee kasutamist, teatud aladel on linnade veevarustused osaliselt suletud.

Kuigi Changzhi linnapea vabandas selle eest, et üritas leket varjata – ja sellised vabandused on Hiinas haruldus – võttis avalikkuse raev eile ähvardava tooni.

Ühe riikliku ajalehe toimetaja hoiatas, et veeküsimustest võib vallanduda suur protestilaine, nimetades Changzhi leket «watergate’iks».

Leke kujutab endast järjekordset hoopi Hiina niigi nappidele veevarudele. Inimese kohta on Hiina veevarud vaid neljandik maailma keskmisest, saaste tase on aga väga kõrge – valitsuse andmetel langevad ligi pooled riigi jõgedest kategooriasse «väga saastatud».

Keskkonnakaitsjate sõnutsi halveneb vee kvaliteet Hiina jõgedes üha – vaatamata keskvalitsuse pingutustele olukorda parandada.

Changzhi leke leidis aset 31. detsembril ühes väetisetehases, ligi nädal aega hoidsid kohalikud võimud info enda teada.

Katkenud toru kaudu voolas välja ligi 40 tonni aniliini – kantserogeenset kemikaali, mis võib sissevõtmisel kahjustada inimorganismi. Riigimeedia teatel sattus 9 tonni sellest lähedalasuvasse Zhuozhangi jõkke.

Hiina jõevee standardeid arvestades oli jõkke sattunud aniliini kogus piisav, et rikkuda vesi 3600 olümpiastandardile vastavas ujulas.

Lekkest anti teada alles siis, kui mürgised kemikaalid olid juba saastanud suure allavoou jääva veehoidla, mis varustab veega kahte linna, kus elab kokku 3 miljonit inimest.

1 miljoni elanikuga Handani linn oli ilma veeta terve nädalavahetuse, osaliselt taastati veevarustus eile. Kohalik kolumnist Lian Peng kirjutas Weibo vahendusel: «Handani kodanikuna olen ma erakordselt vihane. Need, kes tõde varjasid, tuleks võtta vastutusele. Ka nüüd on meie info piiratud... Me ei tea siiani piisavalt, kuidas joogiveega lood on. Varem või hiljem tuleb meil maksta ränk hind.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles