Kuus oodatavat trendi CESi elektroonikamessil

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurmessil Las Vegases esitletakse kõige imepärasemaid tooteid. Laulvad ja rääkivad hambaharjad on vaid üks näide eriskummalistest ja tähelepanu püüdvatest toodetest.
Suurmessil Las Vegases esitletakse kõige imepärasemaid tooteid. Laulvad ja rääkivad hambaharjad on vaid üks näide eriskummalistest ja tähelepanu püüdvatest toodetest. Foto: AFP/SCANPIX

Täna Las Vegases algava maailma suurima tarbeelektroonika messi Consumer Electronics Show ehk lühidalt CESi üheks kuumemaks teemaks kujuneb ilmselt taas kord televisioon. Kui varasematel aastatel on fookuses olnud 3D-võimalused, siis seekord langeb peatähelepanu ilmselt sellele, mida telerist näha saab ehk sisule.

Teleri vaatamine ei tähenda enam passiivset tarbimist, vaid on muutunud aina mitmekesisemaks ja interaktiivsemaks. Nüüdisaegne teler on ühendatud nii kodusesse arvutivõrku kui ka internetti ja just viimasest tuleb üha rohkem huvitavat sisu. Teleri vaatamiseks ei pea varsti enam üldse telekanaleid jälgima.

Teleritootjad panevad üha rohkem rõhku nutitelerite arendamisele ja nende sidumisele populaarsete sotsiaalvõrgustike ja tugiteenustega. Viimaste all peetakse silmas n-ö teise ekraani teket ehk tahvelarvutit või nutitelefoni, milles avatud programm avardab hetkel vaadatavat telesaadet või ülekannet. Spordiülekande puhul on selleks näiteks mänguga seotud statistika ja värsked uudised.

CNN toob välja ka kodu auto­matiseerimise kui ühe võimaliku trendi CESil. Tänu aina alanevate hindadega sensoritele ja muule elektroonikale saab põhimõtteliselt kõik internetti ühendada – pesumasina, ahju, külmkapi, valgustuse, kütte, meelelahutusvahendid. Niimoodi saab hoida kokku energiat ja teha kodust nutikodu.

Internetti ühenduvad ka auto­d. CESil näitavad oma vastavaid uusi lahendusi Ford, Toyota, Hyundai, Audi ja teised. Lisaks autode nutikamaks muutumisele on auto meelelahutussüsteemid juba lähitulevikus ühendatud pilve ja nii saab kodus arvuti taga olles uuendada nii GPS-kaarte, planeerida marsruute või lisada lihtsalt meelelahutust pikema autosõidu tarvis.

CNNi ja paljude teiste ennustuste kohaselt muutuvad nutitelefonid aga veelgi suuremaks. Keskmiseks ekraanidiagonaaliks saab ilmselt viis tolli, ekraan saab olema HD-resolutsioonis ja «kapoti all» tiksub neljatuumaline protsessor. Ka fotosilmad muutuvad paremaks. Kui paljudele inimestele suure ekraaniga nutitelefon aga tegelikult meeltmööda on, seda näitavad müügiarvud.

Eelmisel aastal pälvisid CESi­l suurt tähelepanu üliõhukesed sülearvutid. Praeguseks on see vaimustus ilmselgelt üle läinud.

Sel aastal on tähelepanu all tahvel- ja sülearvuti hübriidid, millel operatsioonisüsteemiks oktoobris valmis saanud Windows 8.

Kuna viimane on arendatud puutega juhtimist silmas pidades, siis ilmselt on oluline osa sel aastal müüdavatest sülearvutitest juba varustatud puutetundliku ekraaniga.

Lõpetuseks toob CNN välja, et CESil osaleb ka suur hulk väikesi idufirmasid. Neile aitab tähelepanu pöörata mitme suure tegija puudumine seekordselt messilt. Näiteks ei leia osalejate hulgast Microsofti.

Väikefirmade pealetungil mängib olulist rolli ka nn ühisrahastusplatvormide edu. CESi­l võib leida mitmu firmat, kes on tuule tiibadesse saanud näiteks kickstarter.com-i abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles