Cameron ähvardab blokeerida euroala tihedama integratsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron
David Cameron Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron heitis vaenukinda Pariisile ja Berliinile, hoiatades, et blokeerib euroala edasise integratsiooni katsed, kui Suurbritannial ei võimaldata teatud volitusi Euroopa Liidust koju tuua.

Cameron ütles eile, et olukorras, kus EL hakkab arutama uut lepet euroala sügavama poliitilise ja majandusliku koostöö üle, on Britannial «raske kuid võimalik» kaubelda välja parem liikmeleping.

Ta tahab panna «uue kokkuleppe» järgmise parlamendi ajal referendumile ning esitab oma strateegia üksikasjad kauaoodatud «suures Euroopa kõnes» jaanuari teises pooles.

Cameron usub, et uue leppe kõnelused algavad ilmselt pärast 2015. aasta Briti üldvalimisi ning annavad brittidele tugeva läbirääkimispositsiooni, kuna nad võivad seada veto mistahes tulemile, kui see ohustab Briti huve.

«Euroala maadel on vaja muutuda, et oma valuuta tööle saada,» ütles Cameron. «See tähendab, et kui nad muudavad selle organisatsiooni olemust, millesse me kuulume, siis on meil täielik õigus – mitte üksnes õigus, vaid tegelikult võimalus – paluda muutusi ka enda jaoks.»

«Volituste repatrieerimise» nõudmisi ei esita Cameron enne, kui vahetult enne valimisi, sest selleks ajaks on välisminister William Hague viinud lõpule Brüsseli ja Londoni võimuvahekorra analüüsi.

Peaminister tahab visata prügikasti tööaja direktiivi – mida «poleks üldse tohtinud vastu võtta»  – ja soovib piirata ELi migrantide võimalusi nõuda Briti sotsiaaltoetusi.

Liberaaldemokraadist asepeaminister Nick Clegg on tembeldanud Cameroni repatrieerimispüüdlused «Briti lippu mähitud võltslubadusteks». Endine leiboristist peaminister Tony Blair leiab, et see on soovunelm, kui keegi usub, et Prantsusmaa ja teised Britanniale eristaatuse annavad.

On tõsi, et euroala võib Cameroni vetoähvarduse neutraliseerida – tehes diili väljaspool ELi raamistikku, nagu juba juhtus 2011. aasta fiskaalpaktiga (millele Cameron vastu seisis).

Cameron on olnud üsna euroskeptiline juba jõulude ajal tooridest parlamendiliikmetele peetud kõnest saadik. Viimaste esimees Grant Shapps ütles eile, et Cameron on euroskeptilisem kui Margaret Thatcher: «Tema [Thather] ei pannud iial ühtegi lepet veto alla.»

Tooride närvid on pingul ka Suurbritannia Iseseisvuspartei (UKIP) tõusu tõttu, mis saavutas eilse Mail on Sunday küsitluse valguses 16-protsendilise populaarsuse. Ajalehe hinnangul võib UKIPi edu minna Cameronile valimistel maksma 51 parlamendikohta.

Oma «Euroopa kõne» peab Cameron ilmselt maha Hollandis – Suurbritannial on tekkinud sealse peaministri Mark Ruttega tugev küünarnukitunne sellistes küsimustes nagu vabakaubandus ja eelarvedistsipliin.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles