Euroopa staarid: Poola ja Ungari rahad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola zlotid
Poola zlotid Foto: SCANPIX

Euroopa valuutaturu mullusteks priimusteks osutusid Ida-Euroopa valuutad, eriliselt meelitasid investoreid Ungari ja Poola kõrged intressimäärad.

Nii Ungari forint kui Poola zlott kerkisid USA dollari suhtes 12 kuuga 11 protsenti, olles seega tugevaimad tegijad maailma suurvaluutade peres.

Mõnede valuutainvestorite jaoks oli forinti tõus suureks üllatuseks. Paljud müüsid seda valuutat, olles mures Ungari kõrge võlataseme pärast olukorras, kus kokkulepe rahvusvaheliste kreeditoridega (sh IMFiga) saavutamata jäi.

Kuigi läinud aasta ei möödunud kärbeteta, on Ungari intressimäärad samas siiski 5,75 protsenti, Poola omad aga 4,25 protsenti, meelitades ligi tootlusi jahtivaid investoreid. Võrdluseks: Tšehhi Vabariigi vastav protsent on 0,05.

Samal ajal on Ungari ja Poola riigivõlad teinud tõsise ralli, kuna euroala kokkuvarisemise hirm on järele andnud. Poola 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused saavutasid lõppeval nädalal kõigi aegade rekordmadaluse.

Ungari forint sai aga sõbraliku müksu agentuurilt Fitch, mis korrigeeris riigi reitinguväljavaate detsembris negatiivselt stabiilseks.

Ühtlasi olid Poola ja Ungari nende väheste tärkavate turgude hulgas, mille keskpangad oma valuutadel USA rahatrüki kiiluvees rõõmsasti kallineda lasid.

Mõned Aasia ja Ladina-Ameerika riigid astusid USA kolmanda kvantitatiivse leevendamise tõttu samme hoidmaks ära oma valuutade kallinemist ja kaitsmaks eksporti. Ungari ja Poola on aga mõlemad võtnud välisvaluutades suuri laenusid ning seetõttu on nende huvides lasta oma rahal kallineda, et tagasimaksete kulud oleksid väiksemad.

«[Poola ja Ungari] mõlemad on võtnud välismaalt eurodes ja Šveitsi frankides massiivselt laenu sisenõudluse rahuldamiseks. Loomulikult ei kavatse nad lasta oma valuutadel nõrgeneda, sest laenukulud lendaksid siis lakke,» ütles Amuni vanemanalüütik James Kwok.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles