Ettevõtjad näevad järgmist kolme kuud mustades toonides

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joogitööstused on lähituleviku suhtes suhteliselt optimistlikud. Pildil Liviko tootmine.
Joogitööstused on lähituleviku suhtes suhteliselt optimistlikud. Pildil Liviko tootmine. Foto: Priit Simson / Postimees

Tööstusettevõtete kindlustunne on detsembris pikaajalisest keskmisest madalam, mis näitab, et ettevõtjate ootused lähimaks kolmeks kuuks on negatiivsed.

Eesti Konjunktuuriinstituudi tööstusettevõtete kindlustunde indikaator, mis näitab ettevõtete toodangu prognoosi, üldnõudluse ja varu hinnanguid langes detsembris -16le, oli 13 punkti madalam detsembri pikaajalisest keskmisest. Seda põhjustas toodangu mahu prognoos eelseisvaks kolmeks kuuks. Tootmise langusest teatas 38 protsenti ettevõtteid ja vaid 13 protsenti ettevõtteid loodab tootmismahtude kasvu. Järgneval kolmel kuul on oodata toodangu müügihindade tõusu, ettevõtete töötajate arv jääb valdavalt samaks.

Tööstusharudest kõige positiivsena näevad lähitulevikku toiduainetööstused ja jookide tootjad. Enam kui kolmandik neist prognoosib toodangu mahtude kasvu, nõudlus peaks ületama tavalise taseme.

Hästi läheb ka keemiatööstusel, kus tellimusi jätkub 9,4 kuu jagu ette. Tõsi, töötajaid nad siiski juurde palgata ei kavatse.

Pea kõikides teistes tööstusharudes aga on ettevõtjad pessimistlikumalt meelestatud. Näiteks 44 protsenti tekstiilitootmisettevõtteid näeb järgneval kolmel kuul toodangumahtude vähenemist. Nahatööstusettevõtted prognoosivad eksporttellimuste vähenemist ja tootmine kahaneb kiires tempos.

Mööblitööstused plaanivad valmistoodangu hinnatõusu ja töötajate arvu vähendamist. Paberitööstusettevõtetel on praegu tellimusi 1,5ks kuuks (eelmisel kvartalil oli neil tööd ees 2,3 kuu jagu) ja töötajate arv väheneb. Ka kummi- ja plastitoodete ning metallitööstustel on kavas töötajate arvu vähendada.

Järgneval kolmel kuul ootavad toodangu mahu langust ka kolmandik elektroonikatööstusettevõtetest ja peaaegu kolmandik neist kavatseb vähendada töötajate arvu.

Töötajate arvu kavatsevad ainsana kasvatada elektriseadmete tootjad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles