Majanduseksperdid: elu ei lähe paremaks ega halvemaks

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: SCANPIX

65 protsenti konjunktuuriinstituudi küsitletud ekspertidest leiab, et järgneva kuue kuu jooksul jääb majandusolukord samaks. Vaid 10 protsenti näeb olukorra paranemist.

Instituut peab tulemuste põhjuseks seda, et Eesti peamiste kaubanduspartnerite Soome ja Rootsi majandusväljavaated halvenevad.

Uuringu kohaselt oli detsembris tehtud uuringus neid eksperte, kes hindasid majandusolukorra halvenemist, kaks korda enam kui septembris.

EKI ekspertide paneel hindas majanduse väljavaateid kuue kuu pärast 4,4 punktiga. Võrdluseks toodi ka peamiste partnerriikide ootused samale perioodile: Soome 3,5 punkti, Rootsi 3,7 punkti, Saksamaa 3,8 punkti, Läti 5,3 punkti, Leedu 8 punkti ja Venemaa 3,5 punkti.

Samas märgiti, et Eesti Panga hinnangul hakkab majandusolukord paranema eeldatavasti tänavu teises pooles.

Sektoripõhiselt võttes olid järgneva kolme kuu kohta kõige positiivsemalt meelestatud ehitajad, kellest 53 protsenti usub käibe suurenemisse. Sama meelt oli ka 51 protsenti transpordifirmadest, 49 protsenti hotellidest ja 43 protsenti turismifirmadest.

Olukorra paranemist ei oodanud eriti IT-sektor, kus müügi suurenemist ootas vaid 11 protsenti ettevõtetest ning 57 protsenti nägi müügi jäämist samale tasemele. Tuleviku suhtes olid skeptilised ka kinnisvarafirmad.

Samas hindas 39 protsenti IT firmadest töötajate arvu suurenemist järgneva kolme kuu jooksul. Ülejäänud sektori firmade näitaja jäi alla 13 protsendi. 26 protsenti ehitusfirmadest ennustab näiteks töötajate arvu vähenemist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles