Tallinna Sadam emiteeris eelmisel aastal 45 mln euro eest võlakirju

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämurdja Botnica.
Jäämurdja Botnica. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Sadam emiteeris eelmise aasta lõpus 5-aastaseid võlakirju kokku summas 45 miljonit eurot kahe suunatud võlakirjade pakkumisena. Ettevõtte teatel kasutati raha peamiselt jäämurdja «Botnica» soetamisele ja finantsasutuste huvi mõlema emisiooni märkimise suhtes oli suur.

Mais korraldatud võlakirjaprogrammi mahus 20 miljonit eurot märkis täismahus Nordea pank ja novembris korraldatud emissiooni mahus 25 miljonit eurot märkis täismahus Pohjola pank. Mõlemad emissioonid lunastatakse nimiväärtuses aastal 2017.

Tallinna Sadama finantsjuhi Marko Raidi sõnul kaasati finantseering kohalikult turult, kuna jäämurdja soetamise osas saabus kindlus vahetult enne tehingut, mis seadis rahaliste vahendite hankimiseks väga kitsa ajalise raamistiku ning seetõttu ei oleks pikka ettevalmistusprotsessi vajavate rahvusvaheliste finantsasutuste kaasamine enam ka ajaliselt võimalik olnud. «Eesti turul tegutsevate finantsasutuste huvi mõlema emissiooni märkimise vastu oli väga suur ja konkurents terav. Usun, et raha hinna osas ei jäänud tulemus palju alla ka suurte rahvusvaheliste finantsorganisatsioonide, nagu Euroopa Investeerimispank või Põhjamaade Investeerimispank, poolt pakutavale. See on aga kindel märk, et AS Tallinna Sadam on ka keerulisematel aegadel säilitanud laenuandjate silmis kõrge usaldusväärsuse ja atraktiivsuse,» rääkis Raid.

Tallinna Sadama selle aasta prognoositav laenuvajadus on kokku kuni 30 miljonit eurot, millest enamus planeeritakse laenata Põhjamaade Investeerimispangalt. Laenatavaid vahendeid kasutatakse investeeringute finantseerimiseks, millest suurem osa hõlmab Vanasadama reisi- ja kruiisilaevade  teenindamisega seotud  arendusprojekte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles