Kohvi hind võiks poodides palju rohkem langeda

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: graafika: Alari Paluots

Rekordiline saak Brasiilias kukutas Arabica kohvi hinda eelmisel aastal 37 protsenti, mis on selle suurim langus alates 2003. aastast. Tarbijad pole aga suurest hinnalangusest eriti osa saanud, sest jaemüügihind on aastaga statistikaameti andmetel langenud vaid kuus protsenti.

Eesti suurima kohviimportija Paulig Coffee juhataja Tambet Hook ütles, et nemad alandasid eelmisel aastal kohvi hinda kolmel korral kokku keskmiselt 1,2 kuni 1,3 euro võrra kilo kohta. «Kui tooraine hinnad jäävad jätkuvalt madalale tasemele, langetame lähikuudel veelgi,» lubas ta.

Hooki sõnul ei ole kohvi börsihinda statistikaameti hinnaga, eriti protsendipõhiselt, päris korrektne võrrelda. «Samas näitab statistikaamet kogu turgu, aga mina saan kommenteerida vaid Pauligi toodete osas,» lisas ta.

Erinevate hinnangute kohaselt moodustab toorkohv umbes poole kohvipaki jaehinnast. Ülejäänud on kulutused röstimisele, pakendamisele, transpordile ja turunduskulud.

Detsembri keskel langes Ara­bica kohvi hind 143,60 USA sendini nael, mis on selle madalaim hind alates 2010. aasta juunist. Kohvi hind on nüüd alanenud juba kaks järjestikust aastat.

Rahvusvahelise kohviorganisatsiooni hinnangul kasvab 2012.–2013. aastal Arabica kohvi saak 10,6 protsenti, 89,9 miljoni kotini (60 kg kott). «Lisaks rekordsaagile Brasiilias on suur pakkumine ka mujal Ladina-Ameerikas,» teatasid klientidele Saksamaa suurpanga Commerzbank analüütikud.

Näiteks Colombia, mis on suuruselt maailma teine Ara­bica kohvi tootja Brasiilia järel, saak kasvab prognooside kohaselt 17,7 protsenti.

Edaspidiseks suuremat hinnalangust siiski ei prognoosita. Mõned usuvad koguni, et kohvi hinnal on põhi käes. Barclays panga, Commerzbanki, Rabobanki ja Societe Generale analüütikud prognoosivad peaaegu nagu ühest suust, et 2013. aastal peaks kohvi maailmaturuhind siiski tõusma.

Kohv oli möödunud aastal konkurentsitult enim odavnenud tooraine ja hinnalangusele panustavate spekulatiivsete investorite mass on samuti märkimisväärne, mis teeb hinnaliikumised ka tavapärasest äkilisemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles