Ülo Kaasik: peamine küsimus on, kuidas säilitada majanduse tasakaalustatust

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Kaasik
Ülo Kaasik Foto: Peeter Langovits

Järgmiste aastate peamiseks küsimuseks on, kuidas säilitada majanduse tasakaalustatust, sest tasakaal võib kergesti murduda, tõdes Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik.

Kestliku kasvu rajal püsimiseks tuleb Kaasiku sõnul hoiduda nii teiste kui ka omaenda vigade kordamisest – ootused ei tohi olla ülepaisutatud ja hoiduda  tuleks liigsest laenamisest.

«Ei majapidamiste ega valitsuse hoogne laenamine saa kesta igavesti, nagu näitab praegu võlakriisis vaevlevate riikide kogemus,» lausus Kaasik, lisades, et buumiaastatel paranes ka Eestis elujärg laenuraha toel väga kiiresti, kuid kriis tõi järsu korrektsiooni, mis oli paljudele valulik.

Kaasiku sõnul võivad sellised probleemid madalate intresside tingimuses ja kiire palgatõusu ootuses taas kerkida. «Kuid majanduskasvu säilitamiseks tuleb neid ohte vältida. Pigem peaks otsuste tegemisel lähtuma vanarahva tarkusest, et tark ei torma,» lausus Kaasik.

Kaasiku sõnul on Eesti majanduse seisund maailmamajanduse probleemide taustal suhteliselt hea. Majandus kasvab, tööpuuduse määr jääb alla euroala keskmisele ja inflatsioon on alanemise trendil. 2012. aastal õnnestus Eestil Kaasiku sõnul vältida majanduslangust tänu sellele, et kriisi ajal oli tehtud piisavalt palju muutusi, mis olid majanduse tugevamaks teinud ja majanduses oli ka puhvreid, mis aitasid tasakaalustada nõrgemat välisnõudlust.

«Mitmed probleemid, mis võivad teistes riikides lähiajal kasvu aeglustuda, on Eestis tagasihoidlikumad. Näiteks on Eesti valitsuse eelarve tasakaalu lähedal, mistõttu on eelarve konsolideerimise vajadus märksa väiksem kui mõnes teises riigis,» rääkis Kaasik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles