Patriarh Kirill soovitab sõita kaine pea ja Korea autoga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene turu tarvis disainitud 2017. aasta Kia Rio kutsub proovima midagi uut.
Vene turu tarvis disainitud 2017. aasta Kia Rio kutsub proovima midagi uut. Foto: Milhouse35 / Wikidedia Commons

Venemaa patriarh Kirill pani õigeusu preestritele südamele sõita «tagasihoidlike» autodega ning mitte tarbida enne rooli istumist «pühi sakramente».

2012. aastal määrisid Vene Õigeusu Kiriku mainet mitmed skandaalid, millest mõned olid seotud autodega.

The Wall Street Journal kirjutab, et Vene suhtlusvõrgustikud – mis on populaarsed opositsiooni ja poliitiliselt aktiivse keskklassi hulgas – kubisevad kirikumeeste kallite autode fotodest.

Augustis sõitis munk nimega Ilja Moskvas Mercedese maasturiga otsa teetöölistele, tappes kohapeal kaks inimest ning lahkudes sündmuskohalt abi kutsumata.

Juulis ületas Prohvet Eelija Kiriku abt Timofei uudisläve sellega, et lömastas oma BMW Z4 rotsteriga kaks autot. Rotster kandis Malta diplomaatilisi numbrimärke.

Kui politsei sündmuskohale saabus, keeldus abt alkoholitestile allumast. Hiljem teatas Timofei kogudus, et abt juhtis rotsterit «kui eraisik».

Patriarh Kirill ütles agentuuri RIA andmetel kirikujuhtidele: «Mõelgem sellele, et me võiksime kasutada sõidukeid, mis annaksid pahasoovlikele isikutele vähem võimalusi vaimulike diskrediteerimiseks.»

«Ma ei taha midagi soovitada, aga on olemas Jaapani ja Korea autosid, aga ka Euroopa omi, mis mugavuse ega turvalisuse poolest ühelegi teisele alla ei jää – aga need margid ei jõua iial uudistesse,» selgitas kirikujuht.

Kirill ise peab ametipositsioonist tulenevalt kasutama «riigiautot». Reeglina transporditakse kõrgeid Vene riigiametnikke soomustatud Mercedestes.

Patriarh toonitas ka seda, et preestrid ei tohiks juhtida autot pärast «püha sakramendi» ehk veini tarbimist ning et iga kogudus peaks vastutama vaimulike kojutoimetamise eest, kes sellest osa on saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles