Briti esiskeptiku tagasivaade «vapustavale aastale»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia Iseseisvuspartei (UKIP) liider Nigel Farage.
Suurbritannia Iseseisvuspartei (UKIP) liider Nigel Farage. Foto: SCANPIX

Suurbritannia Iseseisvuspartei (UKIP) liider Nigel Farage ütles Financial Timesile, et 2012 oli «vapustav aasta», mis meelitas nii David Cameroni kui Ed Milibandi (vastavalt tooride ja leiboristide juhid) UKIPi lemmikterritooriumile poliitilisel maastlikul.

Farage mõistab samas, et erakonna tormiliselt tõusev populaarsus teeb neist tuleval aastal tõenäoliselt meedia märklaua. Nagu näitas laupäevane Opinium/Observeri küsitlus, on UKIPi toetus rekordilise 15 protsendi peal – konservatiivide koalitsioonikaalsased liberaaldemokraadid jäävad maha 7 protsendiga.

UKIPi tõus võimendab pingeid peaministri leeris. Toorid kardavad, et Farage’i partei võib järgmistel valimistel konservatiivse valijaskonna lõhestada.

Tooride aseesimees Michael Fabricant, kes soovitab tungivalt astuda valimisliitu UKIPiga, ütles eile, et viimaste arvamusküsitluste valguses «pole enesega rahuloluks enam mingit ruumi».

Farage annab endale aru, et peavoolus kanda kinnitav erakond võetakse tuleval aastal suurema luubi alla.

«Administratiivselt oleme me ületanud oma praeguste võimete piiri, mis tekitab teatud pingeid,» ütles ta Financial Timesile.

«Loomulikult tuleb rohkem tähelepanu ja kriitikat, esile kerkib inimesi, kes meile meie teekonnal kohmetust tekitavad,» lisas endine City toorainemaakler.

Küll aga tõestas UKIP Farage’i sõnutsi tänavu, et pole pelgalt protestipartei. Ta toonitas, et erakond kasvab orgaaniliselt, kantuna muredest Euroopa asjade ja immigratsiooni pärast.

«Briti avalikkusele on jõudmas kohale tõsiasi, et [selliseid probleeme nagu] Euroopat ja immigratsiooni ei saa üksteisest lahutada,» ütles Farage.

Farage kavatseb keskenduda «järgmisele suurele immigratsioonilainele», mis vallandub tuleva aasta lõpus, kui tulenevalt ELi seadustest kaovad Briti piirangud immigratsioonile Rumeeniast ja Bulgaariast.

Ta rõhutab, et 46 protsenti bulgaarlastest elab allpool vaesuspiiri ning et mustlased võivad võtta nõuks lahkuda Rumeeniast.

David Cameron on tõotanud pidada peatselt maha oma kauaoodatud «suure kõne» Euroopa teemadel – mis on osaliselt mõeldud ka UKIPi tõusu takerdamiseks.

«See [kõne] tuleb tõsiselt euroskeptiline – ei mingit kahtlust,» ütles üks mõõdukas toori parlamendiliige pärast kohtumist peaministriga.

Kõigi eelduste kohaselt kuulutab Cameron välja kava, kuidas volitused Brüsselist koju tuua, ning lubab korraldada järgmise parlamendikoossseisu ajal referendumi.

Farage ei kavatse aga tooridega rahulepet sõlmida ning kinnitab, et UKIP läheneb poliitilisele olukorrale pikka perskeptiivi silmas pidades ega kavatse oma «telke kokku pakkida».

UKIPisse jooksvat üle nii «vanad» põhjapoolsed leiboristid kui rahulolematud toorid Britannia lõunaosast, 2015. aasta valimised tulevad kindlasti pingelised.

Konservatiivist Lord Ashcrofti eraviisiliselt läbiviidud küsitlus näitab, et Euroopa pole kaugeltki suurim Farage’i partei populaarsust kannustav faktor. Vaid 7 protsenti UKIPi poole kaldujaist peab põhiteemaks Euroopat, paljud on lihtsalt üldiselt pettunud selles, kuidas riiki juhitakse.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles