Hispaania taunib Moralese tegevust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania hirm
Hispaania hirm Foto: SCANPIX

Madrid teatas, et kahetseb Boliivia otsust riigistada Hispaania kompaniile Iberdrola kuulunud energiafirmad, ning rõhutas välisfirmade õigusliku kaitse olulisust.

«Välisfirmadele õigusliku kaitse tagamine on oluline eeldus, millest johtuvad kõik Boliiviasse tehtavad välisinvesteeringud,» ütles Hispaania tööstusminister José Manuel Soria ajalehele ABC riigi kommunaalteenuseid pakkuva kompanii Iberdrola firmasid puudutavat riigistamist kommenteerides.

Soria kahetseb Boliivia langetatud otsust, mis tuli Madridile ette teatamata ja üllatusena.

Reede hilisõhtul avaldas riigistamise üle kahetsust ka Hispaania välisministeerium.

Boliivia riigistas Iberdrola elektriteenustega tegelevad firmad laupäeval, saates politsei ja sõjaväe sundvõõrandamist läbi viima.

President Evo Moralese korraldus puudutas La Pazis ja Oruros asuvaid firmasid Electropaz ja Elfeo.

Mais riigistas Morales samuti Hispaania ettevõtte Red Electrica Corporacioni tütarfirma.

Iberdrola teatas Boliivia valitsuse sammu kommenteerides ettevõtte lootusest, et La Paz maksab selle sammu eest õiglast hinda.

Morales on oma otsust põhjendanud asjaoluga, et Iberdrola nõudis maapiirkondades elektriteenuse osutamise eest suuremat tasu kui linnades. Lisaks käitus ettevõte presidendi hinnangul linna- ja maaelanike suhtes ebavõrdselt ka teenuse osutamisel.

2006. aastal võimule tulnud indiaani päritolu Morales on riigistanud mitmeid ettevõtteid, muu hulgas kaevandus- ja telekommunikatsioonisektoris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles