Uuring: eesti mööblitootjad investeerivad tootearendusse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Standardi mööbel.
AS Standardi mööbel. Foto: Margus Ansu

Sisustusmessil «Interjöör 2009» eesti mööblitootjate hulgas läbi viidud küsitluse kohaselt plaanib 90 protsenti firmadest järgmise kahe aasta jooksul suurendada või vähemalt säilitada tootearendusse suunatud finantside maht.


Läbiviidud uuringust selgus, et kuigi 65 protsenti küsitluses osalenud mööblitootjatest tunnistas võrreldes mullusega tootmismahtude vähenemist, siis 71 protsenti ettevõtetest nägi eesti mööblitööstusele suurimat kasvupotentsiaali ekspordis Euroopa Liidu maadesse.

41 protsenti firmadest plaanis tõsta tootmis- ja müügimahte ekspordi arvelt riikidesse väljaspool Euroopa Liitu. Ligi pool, 47 protsenti firmadest oli veendunud, et vähenenud tootmiskulud on oluliselt tõstnud eksportturgudel ka firma konkurentsivõimet.

Uuringust selgus, et 41 protsenti vastanud firmadest on langetanud enda toodete hindasid vähem kui kümme protsenti.

Neljandik ettevõtetest on viimase aasta jooksul langetanud kaupade hindu enam kui kümme protsenti ning sama palju mööblitootjaid vastas, et hind on langenud rohkem kui viiendiku. Toodangu kallinemist ei tunnistanud ükski uuringus osalenud firma.

Firmade hinnangul on hetkel mööbli ostuvalikul konkurentsitult kõige olulisem faktor toote hind, teisel kohal mainiti keskkonnasõbralike materjalide kasutamist.

Eesti Disainerite Liidu juhataja Ilona Gurjanova sõnul on väga hea, et eesti mööblitootjad ei ole varjusurmas, vaid otsivad endiselt uusi lahendusi ning panustatavad tootearendusse, kuid nõrk lüli on endiselt kohalike disainerite ja tootjate vaheline koostöö.

«Siiski on eesti mööbli ning disaini potentsiaal välisturgudel väga tugev, mida näitab ka sisustusmessile ühiselt ehitatud «Eesti maja»,» lisas Gurjanova.

Eesti Näituste ASi poolt messi «Interjöör 2009» raames korraldatud küsitluses osales kokku 20 kohalikku mööblit tootvat firmat.

Sisustusmess «Interjöör 2009» kestab Pirital Eesti Näituste messikeskuses paralleelselt aiandusmessiga «Aiandus ja haljastus 2009» pühapäeva, 19. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles