Britid tasuvad võlgu ja koguvad raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoiupõrsas
Hoiupõrsas Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Briti majapidamised on häälestatud ettevaatlikkusele, maksavad tagasi «sisuliselt sama palju kui laenavad» ning klammerduvad oma raha külge, kinnitab Briti pankurite assotsiatsioon BBA.

BBA andmetel kasvasid Suurbritannia kodanike isiklikud pangahoiused novembris 6,3 protsendi võrra.

Kuigi uute eluasemelaenude võtmise tempo novembris tõusis (7,7 miljardi naela peale), tegid 7,5 miljardi naelased kapitali tagasimaksed selle praktiliselt tasa – majapidamised kasutasid ära madalaid intressimäärasid ning maksid ära oma võlgu.

Kuu lõikes langes tarbijalaenude tase 100 miljoni naela jagu.

BBA statistikaosakonna direktor David Dooks ütles: «Majapidamised maksavad jätkuvalt tagasi praktiliselt samapalju kui nad laenu võtavad. Inimesed klammerduvad oma raha külge, hoiuste kasvutempo on aasases arvestuses 6 protsenti.»

Dooksi sõnutsi võib sama trendi täheldada ka ettevõtluses – firmad kärbivad investeeringuid, hoiavad laienemisplaane riiulil ning kasvatavad rahavarusid.

BBA sõnutsi vähendavad firmad oma võlakoormust, oodates stabiilsemaid kauplemistingimusi ning tarbija- ja turukindluse kasvu.

Viimase 12 kuuga on brittide isiklike laenude ja krediidilimiidi kasutamise tase oluliselt langenud (7,8 protsendi jagu).

Maksmisele kuuluv võlasumma on alates tipphetkedest 2007. aasta lõpus ja 2008. aasta alguses kahanenud ligi poole võrra.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles