Eesti Post püüab vähendada kulutusi kinnisvarale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Post soovib müüa Narva postkontori ja asuda teenust osutama rendipinnal.
Eesti Post soovib müüa Narva postkontori ja asuda teenust osutama rendipinnal. Foto: Eesti Post

Eesti Post vaatab üle kinnisvara kasutamise põhimõtted, püüdes vähendada nendega seotud püsikulusid ja müüa põhitegevuseks mittevajalik kinnisvara.

«Vaadates Eesti Postile kuuluva ja üürilepingute alusel kasutatava kinnisvara mahtu, võib väita, et oleme Eesti üks suuremaid kinnisvara haldamise ja arendamisega tegelevaid ettevõtteid,» ütles ettevõtte administratiivdivisjoni juht Kaido Padar.

Postiettevõttel on 106 kinnistut, üürilepingu alusel kasutatakse üle 300 objekti. Kinnisvara haldamisega on otseselt või kaudselt seotud 70 töötajat.

«Täna on sellises mahus kinnisvara omamine ja selle heaperemehelik haldamine juba iseseisev äritegevus, mis nõuab nii äriplaani, oskusteavet kui ka rahalisi vahendeid,» sõnas Padar.

Eesti Posti põhitegevuseks on siiski postiteenuste osutamine, mitte kinnisvara haldamine. «Peame muutuma oluliselt efektiivsemaks nii pinnakasutuse kui igakuiste püsikulude osas, st finantsressursid suunama põhitegevusse ehk postiteenuste osutamisele,» lisas Padar.

Ettevõtte strateegiline eesmärk on vabaneda omanikukohustustest, kinnisvara müües, jäädes ise üürilepingu alusel kasutama vaid postiteenuste osutamiseks vajaminevat pinda.

Näiteks soovitakse Võrus ja Narvas veel enne suve minna oma teenustega rendipindadele. Majade müügi ebaõnnestumise korral hooned konserveeritakse.

Oma eesmärkide saavutamiseks on tänane kinnisvaraturu madalseis Eesti Posti jaoks ühelt poolt halb, kuid teisalt hea. Kinnisvara võõrandamine on väga keeruline - müügihinnad on madalad ja ostuhuvi väike. Samas on uute sobilike üüripindade leidmine tunduvalt lihtsam ja kulud väiksemad kui veel aasta tagasi.

Eesti Postil on 406 postiasutust üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles