Lugeja: kelle luba on kortermajas vaja soojuspumba paigaldamiseks?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soojuspumpasid ei tohi omavoliliselt paigaldada.
Soojuspumpasid ei tohi omavoliliselt paigaldada. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

«Kas korterühistu juhatuse või üldkoosoleku otsusega on õigus lubada korteritel paigaldada maja külge soojuspumpasid? Kas juhatuse või üldkogu otsusega on õigus lubada mõnel korteril ehitada omale korsten, et saaks eraldi kütta? Või  saab sellist asja teha vaid siis, kui korterid on nõus,» soovis üks lugeja teada.

Teda huvitab ka millised kohustused on kohalikul omavalitsusel selliste ehituste kontrollimiseks, kui pole kõigi korteriomanike luba. Mida peab KOV ette võtma, kui selline asi tehtud või kas nad saavad ebaseaduslikku tegevust peatada?

Vastab jurist Andry Krass Kvatro Kinnisvarahaldusest.

Korteriomandiseaduse kohaselt on korteriomanikul õigus kaasomandi eset kasutada üksnes selle sihtotstarbe järgi, samuti ei tohi korteriomanik muuta hoone välisilmet. Soojuspumba paigaldamisega muudab korteriomanik nii fassaadi sihtotstarvet kui välisilmet, mistõttu on selle paigaldamiseks vajalik saavutada kõikide korteriomanike ning ka KOV-i nõusolek, kes teostab vastavalt ehitusseadusele oma territooriumil ehitusjärelvalvet. Ehitusseaduse paragrahvid 60 ja 61 sätestavad KOV-i õigused ehitusjärelvalve teostamisel.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles