Berlusconi põhjas Montit ja Saksamaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi Foto: SCANPIX

Silvio Berlusconi sai eile 30 minutit eetriaega Itaalia riigitelevisioonis, mida kasutas ründamaks oma rivaale eelseisvatel valimistel. Küsitluste valguses püsib Berlusconi praegu «fotofiniši» tempos tsentristliku alliansiga, mida kõigi eelduste kohaselt hakkab juhtima Mario Monti.

Tõotades taas tühistada ebapopulaarse kinnisvaramaksu, mille kehtestas mittevalitud tehnokraadina peaministri ametit pidanud Monti, süüdistas Berlusconi endist majandusprofessorit selles, et viimane ei «mõista mitte midagi» riigi rahandusest ning ajab tagurlikku poliitikat, mis võrdub «keskaegse aadrilaskmisega».

Itaalia varajased valimised on vaid kahe kuu kaugusel, tulemuseks võib olla ülimalt killustatud parlament.

Berlusconi on taas tõestamas, et temaga tuleb arvestada – 76-aastasel miljardäril on käsil juba kuues valimiskampaania ligi 20 aastase perioodi jooksul, vaatamata käimasolevatele kohtuasjadele maksupettuste, ametipositsiooni kuritarvitamiste ning alaealise prostituudi ärakasutamise asjus.

Süüdistades Saksa panku selles, et nood mullu «vandenõu» korras Itaalia võlakirju müüsid ning tema niiviisi tagasi astuma sundisid, väitis Berlusconi, et uus «meediamaraton» tuleb ta reitingutele üksnes kasuks.

Oma väite kinnituseks tsiteeris Berlusconi Euromedia uuringut, mille kohaselt on tema paremtsentristliku Vabaduse Rahva erakonna toetus 20 protsendi peal – ca 6-protsendiline tõus võrreldes kolme nädala taguse ajaga, mil ta teatas ametlikult taaskandideerimisest.

Selle näitajaga oleks ta agentuuri Ipsos andmeid arvestades sama pulga peal Mario Monti hüpoteetilise tsentristliku alliansiga, mille toetus on samuti 20 protsenti (ca 5 protsenti tõusu võrreldes varasemate küsitlustega).

Vasaktsentristlikud demokraadid, kelle populaarsus on kergelt üle 30 protsenti, on oma edumaad kaotamas, kuna kõikuv «mõõdukas» valijaskond näib olevat mures, et partei on pöördumas tagasi oma sotsialistlik-kommunistlike juurte juurde.

Monti, kes läinud reedel tagasi astus kuid täidab jätkuvalt peaministri kohustusi, ei ole oma kandideerimist kinnitanud.

Samas, kuna tsentristlikud rühmitused on avaldanud toetust Monti 25-leheküljelisele manifestile «muuta Itaaliat ja reformida Euroopat», oodatakse temalt peatset otsust valimisvõitlusse astuda.

Demokraatliku partei liider Pier Luigi Bersani, kes kujutab endast hetkel kõige tõenäolisemat peaministrikandidaati, on hoidunud Montile otseselt vastandumast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles