Tallinna Sadama juhil lasus pistisekahtlus

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand.
Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Sadama juht Ain Kaljurand on saanud novembris kahtlustuse pistise võtmises, kuid riigiprokuratuur lõpetas asja uurimise, sest ei suutnud leida piisavalt tõendeid.

Väidetavalt andis ärimees Igor Kleiner 2008. aastal Tallinnas linnahalli Statoili bensiinijaamas vahendaja kaudu pistist Tallinna Sadama juhatuse liikmele. Kleiner andnud toona üle 300 000 krooni. Kokku küsinud sadama juht 900 000 krooni, mille eest olevat ta lubanud vahendada ASi Scantrans osaluse müüki.

Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand keeldus eile kommentaaridest.

Kaljurannale pistise saamise ja pistise saamisega nõustumise kahtlustus selgub riigiprokurör Inna Ombleri koostatud kriminaalasja lõpetamise määrusest. Riigiprokuratuur lõpetas endise riigikogu liikme Indrek Raudse ja Tallinna volikogu liikme Nikolai Stelmachi (mõlemad endised IRLi liikmed) süüasja uurimise tõendite puudumise tõttu.

Riigiprokuratuur ei avalikusta Tallinna Sadama juhatuse liikme nime, kes pistist küsis. Kuid kuna kriminaalasja lõpetamise määrusest ei jää kahtlust, et küsija oli juhatuse liige, ühel korral on viidatud otsesõnu juhatuse esimehele, siis ei jää kahtlust, et kriminaalasja lõpetamise määruses X­XX-ga tähistatud isik on Kaljurand.

Ombler kirjutab määruses, et Tallinna Sadama juhatuse esimees on kutsunud Igor Kleineri 2008. aastal kohtumisele. Samal ajal pidas Kleiner kõnelusi Stelmachi ja Raudsega.

Määruse järgi on Kaljurand öelnud, et tema ise ei saa otsustada ASi Scantrans aktsiate müümist, seda teeb ASi Tallinna Sadam nõukogu. Igor Kleiner sai oma sõnul kohtumisel aru, et Kaljurand teab, et Igor Kleiner suhtleb seoses aktsiate ostu sooviga ka Indrek Raudsega. Kaljurand olevat öelnud, et Tallinna Sadama käes olevate Scantransi aktsiate müümiseks on vaja ka ühe teise nõukogu liikme nõusolekut ning et positiivse otsuse tegemiseks on vaja maksta 900 000 krooni.

Kleiner kohtuski Tallinna Sadama juhatuse liikme määratud vahemehega linnahalli Statoilis ja andis 300 000 krooni üle. Määruse järgi oli vahemees vana tuttav, kellega juhatuse liige töötas kunagi koos ühes munitsipaalfirmas. Uurimine tuvastas, et vahendaja suhtles juhatuse liikmega pärast seda, kui Kleiner oli saanud vahendaja nime.

Riigiprokuratuur esitas novembris kahtlustuse vahendajale, kelle nimi määrusest ei selgu, aga ka Tallinna Sadama juhatuse liikmele, kes on ilmselt Kaljurand. Esimest kahtlustatakse pistise vahendamise ning teist pistisega nõustumises ja pistise saamises.

Nii üks kui ka teine eitasid pistise vahendamist ja saamist. Ometi leidis uurimine sadama kontori läbiotsimisel kopeeritud e-kirjade sisu järgi, et Kaljurand suhtles vahendajaga aastail 2008–2011.

Samas ei tundnud Igor Kleiner talle näidatud fotodelt ära vahendajat, kellele raha andis.

Prokuratuur lõpetas tõendite puudumisel uurimise. Prokurör leidis, et ka selles kahtlustuse episoodis on tekkinud «sõna sõna vastu»-olukord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles