Majanduslangus sööb riskiinvesteeringuid

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rull USA dollareid.
Rull USA dollareid. Foto: Caro / Scanpix

USA riskikapitali investeeringud vähenesid esimeses kvartalis 61 protsenti viimase 12 aasta madalaimale tasemele, sest rahapaigutajad on majanduslanguses uutesse ettevõtmistesse raha paigutamisel väga ettevaatlikud.

Esimeses kvartalis moodustasid riskikapitali investeeringud 3 miljardit dollarit, vahendas AP PriceWaterhouseCoopersi, USA rahvusliku riskikapitali assotsiatsiooni ja Thomson Reutsersi raportit.

See on madalaim tase alates 1997.aasta esimesest kvartalist, siis tegid riskikapitali investorid 2,96 miljardi dollari mahus rahapaigutusi.  Aasta tagasi oli investeeringute maht 7,74 miljardit dollarit.

Raporti kohaselt paigutasid riskikapitalistid esimese kvartalis raha 549 ettevõttesse, mis on madalaim investeeringuid saanud ettevõtete arv alates 1995.aastast. Mullu samal ajal oli see number 997.

Riskiinvesteeringute vähenemine puudutas praktiliselt kõiki sektoreid. Kõige rohkem raha paigutati tarkvaraga tegelevatesse ettevõtetesse: 138 ettevõttele jagus kokku 614 miljonit dollarit. Seda on vastavalt 45 ja 56 protsenti vähem kui eelmisel aastal.
Ühena vähestest suurenesid investeeringuid terviseteenustesse: 11 ettevõttesse paigutati 46 miljonit dollarit ehk 6 protsenti enam kui mullu samal ajal.
Internetiteenuste ettevõtetesse paigutatud raha hulk vähenes 58 protsenti 556 miljonile dollarile.

Riskikapitali investorid on praegu väga valivad, raha paigutatakse ainult parimate ideede rahastamisse, tõdes USA rahvusliku riskikapitali assotsiatsiooni NVCA asepresident John Taylor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles