Hoiatus: Euroopa võib kildagaasibuumi maha magada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kildagaasi vastane meeleavaldus Euroopa Parlamendi juures möödunud kuul.
Kildagaasi vastane meeleavaldus Euroopa Parlamendi juures möödunud kuul. Foto: Reuters

Maailma suurima naftakeemiagrupi Sabicu tegevjuhi Mohamed al-Mady sõnutsi seisab Euroopa silmitsi riskiga, et uued investeeringud libisevad käest ning lähevad USAsse ja mujale – kuna kontinent punnib vastu kildagaasis peituvatele võimalustele.

«Mõned Euroopa riigid on juba otsustanud kildagaasi tootmist [nn frakkimist] vältida ning loomulikult jääb siis areng tulemata,» ütles Saudi Araabia grupi juht Financial Timesile.

«Ma usun, et trend tuleb selline, et üha enam investoreid suundub Põhja-Ameerikasse, Hiinasse ja Lähis-Idasse,» ütles Mady.

USA kildagaasirevolutsioon on osutunud naftakeemiafirmadele topeltõnnistuseks.

Esiteks on surutud alla gaasihinnad, mistõttu on elekter selle energiamahuka tööstusharu jaoks odavam.

Teiseks sisaldub USA kildagaasis sageli etaani, mille saab muundada etüleeniks, mida kasutatakse mitmete materjalide, sealhulgas plastikute tootmiseks.

Mady rõhutas, et gildagaasibuum on juba põhjustanud naftakeemiaettevõtete jõulise laienemise USAs, kuhu ilmselt investeerib ka Sabic, et odavast kildagaasist kasumit lõigata.

Euroopas aga on paljud riigid nagu Prantsusmaa kildagaasi frakkimise ära keelanud, muretsedes veevarude kvaliteedi ja teiste negatiivsete keskkonnamõjude pärast.

Euroopa riikidest näitavad kildagaasi vastu kõige elavamat huvi Suurbritannia ja Poola.

Mady väitis end mõistvat, et mõnedes Euroopa osades hoidutakse hüdraulilisest frakkimisest «looduse ilu ning turismi nimel».

«Kindlasti peavad nad silmas suurt pilti,» ütles Mady.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles