Inimesed tunnevad end majanduslikult kindlamalt kui aasta tagasi

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kirjastuste traditsiooniline raamatute suur jõulumüük Rahvusraamatukogus.
Eesti kirjastuste traditsiooniline raamatute suur jõulumüük Rahvusraamatukogus. Foto: Peeter Langovits

Kuigi kolmandik inimesi kardab, et nende pere majandusolukord halveneb, on tarbijate kindlustunne parem kui aasta tagasi, selgub EKI tarbijabaromeetri detsembri küsitlusest.

Detsembris elanike poolt tehtud prognoos oma pere majandusolukorrale on sarnane eelmise aasta lõpul tehtuga (saldo mõlemal aastal –8). Ülekaalus on need inimesed, kes pelgavad oma pere majandusolukorra halvenemist. Nii kartis halvenemist 33 protsenti vastanutest, 23 protsenti küsitletu­test oma pere majandusolukorra paranemist ja 38 protsenti ootas majandusolukorra samaks jäämist. Ootused sõltuvalt väga tugevalt pere sissetulekust. Kui madalama sissetulekuga peredest ootas 12 protsenti olukorra parenemist ja 43 protsenti halvenemist, siis jõukamatest peredest ootas paranemist 38 ja halvenemist 16 protsenti peredest.

Suurim osa eesti peredest (51 protsenti) tuleb omadega ots-otsaga kokku. Detsembris teatas 36 protsenti peredest säästmisest ja 13 protsenti elas kas varasematest säästudest või oli võlgades. Hinnang oma rahanduslikule olukorrale oli ajaloolise keskmise tasemel (saldo +11). Perede rahaline toimetulek on väga tugevas korrelatsioonis peres sissetulekuga. Madalaima tuluga peredest suutis säästa vaid 18 protsenti ja rahalistes raskustes oli 18 protsenti vastanutest. Jõukaima sissetulekuga peredest suutis säästa 60 protsenti ja raskustes oli 6 protsenti peredest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles