Monti kannustab itaallasi «käiseid üles käärima»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Monti.
Mario Monti. Foto: SCANPIX

Ametist lahkuv Itaalia peaminister Mario Monti kannustas teisipäeval kaasmaalasi «käiseid üles käärima» ja riigi poliitika uuendamisele kaasa aitama, andes sellega märku, et kavatseb poliitikas jätkata.

«Me päästsime üheskoos Itaalia katastroofist,» ütles Monti suhtlusvõrgustiku Twitter vahendusel, viidates riigi paranenud eelarvepositsioonile, mis on teoks saanud tänu tema juhtimisel läbi viidud majandusreformidele ja Euroopa Keskpanga (EKP) toetusele.

«Nüüd me peame uuendama ka poliitikat. Kurtmisest ei ole kasu, me peame tegutsema.»

Möödunud reedel tagasiastumisest teatanud Monti ütles pühapäeval, et ei kandideeri veebruaris üldvalimistel, kuid on valmis riiki juhtima, kui seda paluvad tema programmi toetavad parteid või koalitsioonid.

Tema teisipäevased säutsud viitavad soovile jätkata poliitikas ka edaspidi.

Monti asus valitsust juhtima 2011. aasta novembris, kui rahvusvaheliste turgude usalduse kaotanud ja mitmesse skandaali segatud peaminister Silvio Berlusconi oli sunnitud ametist lahkuma. Ta esitas pärast järgmise aasta riigieelarve vastuvõtmist lahkumisavalduse, sest Berlusconi partei lõpetas mõne nädala eest tema spetsialistide valitsuse toetamise, kuid jätkab peaministri kohusetäitjana 24. ja 25. veebruaril toimuvate valimisteni.

«Ma olen valmis andma oma heakskiidu, toetuse ja vajaduse korral ka juhtimisoskused neile erakondadele, mis Monti tegevuskava pooldavad,» ütles ta, väljendades valmisolekut reformimeelse koalitsiooni etteotsa asuda.

«Kui üks või rohkem poliitilist jõudu minu tegevuskavaga liituvad ja tulevad välja ideega esitada mind peaministri ametikohale, kaalun ma seda võimalust.»

See tähendab, et poliitilised liidud võivad veebruarivalimisteks nimekirju esitades panna Monti kirja peaministrikandidaadina. Eluaegse senaatorina puudub tal endal vajadus parlamenti kandideerida.

Montit nähakse suuresti ka poliitikuna, kes suudaks takistada skandaalidest määritud Berlusconit valitsusjuhi kohale naasmast ja raskustega käima läinud reformiprotsessi peatamast.

Hetkel on analüütikud arvamusel, et peaministriks saab Pier Luigi Bersani vasaktsentristlikust Demokraatlikust Parteist, kes nimetab seejärel Monti «supermajandusministriks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles