Pensionivaral on vaid osaline pankrotikaitse

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Lehman Brothersi paljudest kontoritest pärast pankrotti minekut.
Üks Lehman Brothersi paljudest kontoritest pärast pankrotti minekut. Foto: AFP / Scanpix

Teise samba pensionifondi valitseja pankrotistumisel kindlustab tagatisfond suurema osa pensionivara hüvitamise, kuid kümnendik varast on kaitseta.


Tagatisfondi pensionikaitse osafondi arvel hüvitamisele kuuluv kahju summas kuni 10 000 eurot (156 466 krooni) osakuomaniku konkreetse kahjujuhtumi kohta hüvitatakse osakuomanikule täies ulatuses. Kahjusumma, mis ületab 10 000 eurot osakuomaniku konkreetse kahjujuhtumi kohta, hüvitatakse 90 protsendi ulatuses.

Rahandusministeerium küll lohutab pensionifondide omanikke, et kui pensionifondivalitseja läheb pankrotti, siis see ei tähenda veel, et pensionifondi varadega oleks ka kindlasti midagi juhtunud. Pensionifond on eraldiseisev varakogum ja see ei ole fondivalitseja bilansis. Vastavalt seadusele on kohustatud pensionifondivalitseja hoidma enda vara selgelt lahus pensionifondi varast. Lisaks teostatakse pensionifondide üle riikliku järelevalvet Finantsinspektsiooni poolt. Finantsinspektsioon ülesandeks ongi tuvastada juba eos kõikvõimalikud õigusrikkumised ning rakendada juba ennetavalt piisavaid meetmeid, et pensionifondide osakuomanikud ei kannataks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles