Fondijuht: Herbalife on ajaloo efektiivseim püramiidskeem

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herbalife'i reklaam.
Herbalife'i reklaam. Foto: SCANPIX

Kehakaalu langetamiseks mõeldud toidulisandeid tootva Herbalife’i aktsia kaotas kahe päevaga oma väärtusest 21 protsenti pärast seda, kui investeerimisfondi Pershing Square Capital Management juht William Ackman teatas, et ettevõte on «ajaloo efektiivseim püramiid», kirjutab Los Angeles Times.

Herbalife lükkas Ackmani süüdistused tagasi ja süüdistas meest omakorda investorite mõjutamises ja aktsiaga manipuleerimises.

Bloombergi teatel pöördus ettevõte juba ärimehe tegevuse uurimise avaldusega ka USA väärtpaberijärelevalve (SEC) poole.

Pershing Square Capital Managementi hallatavate varade maht on umbes 12 miljardit dollarit. Ackman on raha paigutanud ka Herbalife’i aktsiatesse.

Bloomberg TV-le antud intervjuus teatas Ackman, et on aasta jooksul Herbalife’i ärimudelit uurinud ning jõudnud veendumusele, et ettevõte on üles ehitatud kui tüüpiline püramiidskeem. Ackmani sõnul maksab Herbalife oma töötajatele uute klientide ligimeelitamiseks rohkem raha, kui kulutab oma toodete tegelikule müügile. Selle tulemusena saavad 2,6 miljonit Herbalife’i levitajat tagasihoidlikud summad, samas kui loetud arv tippjuhte teenib miljoneid.

Lenta.ru kirjutab, et Ackman ei ole esimene, kes Herbalife’i tegevuse vastu huvi tunneb. Selle aasta mais uuris Greenlight Capitali juht David Einhorn Herbalife’i juhtidelt, millises mahus toodangut müüakse neile lõpptarbijatele, kes ei kuulu ettevõtte vahendajate ringi. Konkreetset vastust Einhorn oma küsimusele ei saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles