Euroopa Komisjon annab taastuvenergiaprojektidele 1,2 miljardit

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneel
Päikesepaneel Foto: Elmo Riig / Sakala

Euroopa Komisjon määras üle 1,2 miljardi euro 23 eriti innovaatilise taastuvenergia näidisprojekti elluviimiseks.

Projekte kaasrahastatakse tulust, mida saadakse ELi heitkogustega kauplemise süsteemi uute osalejate reservist pärit 200 miljoni saastekvoodi müügist.

Projektid hõlmavad mitut taastuvenergia tehnoloogia valdkonda: bioenergia, kontsentreeritud päikeseenergia, geotermiline energia, tuuleenergia, ookeanienergia ning hajutatud tootjate toodetud taastuvenergia haldamine.

Kliimameetmete volinik Connie Hedegaard: «Sel aastal tulid jõulud varakult – tänane otsus on eriti tähtis verstapost ELi kliimapoliitikas. Programm on tegelikult robinhuudilik mehhanism, millega pannakse saastaja maksma uue vähese CO2-heitega tehnoloogia laialdase tutvustamise eest. Lisaks 1,2 miljardile eurole, mille maksavad saastajad, investeerib erasektor väljavalitud 23 vähese CO2-heitega tehnoloogia näidisprojektidesse 2 miljardit eurot. See aitab ELil hoida juhtpositsiooni taastuvenergia valdkonnas ning luua töökohti ELis juba praegu.»

Kui projektid käima lähevad, suureneb taastuvenergia tootmine aastas kokku ligikaudu 10 TWh. See energiahulk vastab rohkem kui miljoni sõiduauto aastasele kütusetarbimisele.

«Kahjuks ei olnud tänase otsusega võimalik määrata toetust ühelegi süsinikdioksiidi kogumise ja säilitamise projektile,» möönab komisjoni teade.

Komisjon lükkab käima tka eise projektikonkursi, mis hõlmab esimese projektikonkursi tulemusena kasutamata jäänud vahendeid ning tulusid, mida saadakse uute osalejate reservist pärit ülejäänud 100 miljoni saastekvoodi müügist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles