Kohus tagastas Saviranna küla kaebuse Muuga LNG terminali kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LNG-terminal. Pilt on illustratiivne
LNG-terminal. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Tallinna halduskohus tagastas läbivaatamatult Saviranna külaseltsi kaebuse Jõelähtme vallavolikogu otsuse kohta algatada Muuga veeldatud maagaasi (LNG) terminali teemaplaneering ja keskkonnamõjude strateegiline hindamine.

Muugale kavandab LNG terminali riigile kuuluv Tallinna Sadam koos Vopak LNGga.

Kohtu sõnul ei tähenda planeeringu algatamine selle kehtestamist. Kaebuse põhjal võib järeldada, et kaebaja ka möönab, et objekti spetsiifikat arvestades muu võimalik asukoht puudub. Asjaolu, et majandusministeerium ei esitanud taotlust vastava maakonnaplaneeringu teemaplaneeringu algatamiseks ning leidis, et riigile olulise huvi realiseerimine on otstarbekas vaid Muuga sadamas, ei muuda vastustaja menetlustoimingut õigusvastaseks, teatas kohus.

Volikogu esimees Toomas Laanejõe ütles BNSile, et vald on igati päri kohtu seisukohtadega LNG terminali teemaplaneeringu algatamise vaidluses.

«Kommentaariks külavanema hirmudele saame öelda, et LNG terminali teemaplaneeringu menetluses, mille raames hinnatakse ka keskkonnamõjusid, hinnatakse nende kolme võimaliku rajatise koosmõju. Kui kõiki objekte ei saa Muuga sadamasse rajada, kuid on võimalik rajada neist kas ühte või kahte, siis on Tallinna Sadama otsustamise koht, millist objekti ta eelistab ja millisest loobub,» ütles Laanejõe.

«Ka vald on nõus, et söeterminal on osutunud kohaliku elukeskkonna jaoks suureks probleemiks, kuid seoses söe puudumisega on see probleem piirkonnas ära langenud,» sõnas Laanejõe ja lisas, et ka vald soovib, et Savirannas säiliks elamisväärne elukeskkond.

Saviranna külavanem Merike Metstak ütles BNSile, et Muuga sadama tekitatavaid riske keskkonnale ei ole kompleksselt hinnatud.

«Senine kogemus söeterminali naabrusest on negatiivne, isegi õunad on kaetud söetolmuga. Transpordivood, saasteainete hulk, katastroofioht, lõhn, müra - mõju ulatub kardetavasti väga suurele asustatud territooriumile,» ütles Metstak. Metstak lisas, et praegu ta täiendavaid kommentaare kohtuasja kohta anda ei soovi.

Muuga sadamas on üksteise lähedale planeeritud LPG terminal, LNG terminal ja pump-hüdroakumulatsioonijaam. Praegu kehtib LPG detailplaneering, mida ei ole asutud veel realiseerima, teised kaks on alles planeerimise staadiumis.

Suvel märkis Jõelähtme vald pump-hüdroakumulatsioonijaama detailplaneeringu keskkonnamõju strateegilise hindamise aruandes, et Tartu Ülikooli Eesti Mereinstituudi viimaste aastate seiretulemuste põhjal on Muuga lahe piirkonna elustiku seisundit hinnatud üldiselt heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles