Prantsusmaa on mähkumas morni süngusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantslaste šampanjapudelid jäävad tänavu suletuks
Prantslaste šampanjapudelid jäävad tänavu suletuks Foto: SCANPIX

Prantslased paugutavad vähem šampanjakorke ja säästavad raha mänguasjade arvelt – maksukergitused, majanduse allakäik ja kuulsate kodanike lahkumine on riiki joie de vivre’ist tühjaks imemas.

«Midagi sünget, morni ja kurba lasub praegu prantslaste üle, mistõttu meie kaasmaalased joovad tänavu veidi vähem šampanjat,» ütleb alkoholifirma Vranken Pommery Monopole’i tegevdirektor Paul-François Vranken.

«Masendav meeleolu varjutab ka šampanjatarbimist. Täna pole meil erilist tuju pidutsemiseks.»

Viimastel päevadel on süngust süvendanud sotsialistliku valitsuse ja näitleja Gérard Depardieu nägelused. Teatavasti võttis viimane sõna president François Hollande'i plaani vastu kergitada maksumäära ülempiir alates 1. jaanuarist 75 protsendile – maailma rekordtasemele.

End Obélixi ja Cyrano de Bergeracina prantslaste südametesse näidelnud Depardieu teatas läinud nädalal, et tagastab oma passi – pärast peaministri Jean-Marc Ayrault’ «solvavaid» sõnu, kes pidas näitleja otsust madalamate maksudega Belgiasse kolida «haletsusväärseks».

Belgia kodakondsust taotleb ka Prantsusmaa rikkaim mees, lukskaupade grupi LVMH juht Bernard Arnault.

Prantslaste pidutujule on andnud arvestatava hoobi alkoholiaktsiisi tänavune 14-protsendiline tõus. Eriti rängalt puudutas see aniisiseemnetel põhinevaid jooke.

Prantsusmaa juhtiv alkoholimüüja Pernod Ricard pidi kandma ette 8-protsendilise kodumaise müügilanguse, milles süüdistas ülalmainitud maksukergitust.

Käesoleva aasta esimese 10 kuuga kukkus šampanjamüük Prantsusmaal 5 protsenti, ülejäänud Euroopas aga 6 protsenti.

Räsida on saanud isegi mänguasjade müük. «Tänavu oleme esmakordselt olukorras, kus mänguasjade osakaal [majapidamiste eelarvetes] kõigub,» ütles kaubamajaketi Système U juht Serge Papin. «Inimesed ei vali enam erinevate mänguasjade vahel – nad vaatavad vaid hinda.»

Hollande ütles eile, et järgmine aasta tuleb «raske», viiadates Prantsuse statistikaameti Insee pahaendelistele prognoosidele.

«Täitsa lõpp,» võttis Insee majandusprognoosid kokku raadiokommentaator ja maaklerifirma Euroland Finance’i nõukogu esimees Marc Fiorentino. «Ei mingit kasvu aastal 2013. Töötusmäär? Üle 11 protsendi. Joyeux Noel!»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles