Käo: Mikk lahkus Eesti Energiast omal soovil

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhid Harri Mikk ja Sandor Liive mai algul uuele põlevkivielektrijaamale Auveres nurgakivi panemas.
Eesti Energia juhid Harri Mikk ja Sandor Liive mai algul uuele põlevkivielektrijaamale Auveres nurgakivi panemas. Foto: Peeter Langovits

Eesti Energia nõukogu kinnitusel oli eile avaldatud juhatuse liikme Harri Miku ootamatu lahkumine tema enda sooviks.

«Lahkumine oli Harri [Miku] soov, meile oleks meeldinud vastupidine – et ta jätkaks,» kommenteeris Eesti Energia nõukogu esimees Jüri Käo. Nõukogu vabastas Miku juba neljapäeval.

Juristiharidusega Mikk tõusis firma juhatusse 2006. aasta lõpus. Suurejooneline plaan muuta Eesti Energia elektritootjast naftatootjaks oli paljuski Miku idee, tema ambitsioon ja algatus, mida ta visa järjekindlusega ellu viis.

Mikk eile telefonikõnedele ei vastanud. Ettevõtte pressiteenistus teatas, et lahkumine oli tema pikalt kaalutud otsus.

Käo kinnitas, et Mikk ei olnud ainuke inimene ettevõttes, kellele õlitootmise plaan toetus. «Eesti Energia on suur ja tugev ettevõte, persooniriski ei ole, kõik inimesed on asendatavad,» lausus Käo.

Eesti Energia uus õlitehas andis äsja esimese proovitoodangu. Miku lahkumine praegu tundub veider, sest tema mitme aasta pikkuse pingutuse viljad alles hakkavad küpsema.

Samas on tema algatatud projektid väga riskantsed. Miku algatada olid Jordaania ja USA õlitootmisprojektid. Tema jagas õlitööstuse tehnoloogia Soome insenerifirmaga Outotec. Eesti Energia pole suutnud selgitada, kuidas  tehnoloogia õigused kahe firma vahel jagunevad.

Miku lahkumise taga võib olla ka tema sobimatus kolleegidega. Mikk ühendas Eesti Põlevkivi kontserniga – see otsus oli paljudele vastumeelne. Et Mikk on tuntud enesekindla inimesena, võisid kolleegid tema suurest egost väsida. Mikk on jaganud ülilahkeid lubadusi, mida üks Postimehe allikas nimetas päkapikujuttudeks. Miku lahkumise põhjuseks pidas ta seda, et usk suurtesse lubadustesse on kadunud.

Käo kinnitas eile, et firmal ei ole süüdistusi Miku vastu. «Ei maksa vandenõu otsida,» lausus Käo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles