Jan Palmer: EA pankrotti ei saa välistada

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi juhatuse esimees Jan Palmer.
Estonian Airi juhatuse esimees Jan Palmer. Foto: Liis Treimann

Estonian Airi juhatuse esimees Jan Palmer tõdes, et pilootide streik on ettevõttele väga kulukas ja võimalust, et liigsed kulud ka ettevõtte pankrotini viivad, ei saa välistada.

«Streik on väga kulukas,» kinnitas Stockholmis viibiv Jan Palmer. «Teeme kõik, mis võimalik, et asi streigini ei läheks,» kinnitas Palmer, kellele pilootide streigiähvardus tuli kui välk selgest taevast.  Palmeri sõnul on nad teinud pilootidele mitmeid omapoolseid ettepanekuid, kuid nendele ei ole reageeritud, mistõttu ettevõte on pöördunud riikliku lepitaja poole. Viimane peakski ametiühingu esindajatega kohtuma 3.jaanuaril. «Loodame, et asi streigini ei lähe,» lausus ta.

Siiski koostab ettevõte kava, kuidas võimaliku pilootide tööseisakuga hakkama saada. Ettevõtte juhi sõnul on lennufirmas piloote, kes saavad aru, et praeguses majandusseisus ei ole streik kõige mõistlikum valik. Lisaks püütakse leida piloote väljastpoolt ning ka lennufirma kontoris on piloodipaberitega inimesi, kes on vajadusel valmis tegutsema.

Kuid selge on see, et nii lisajõudude palkamine kui reisijate ümbersuunamine nõuab lisaraha, mida 9 kuu kokkuvõttes 20 miljoni euroga miinuses oleval ettevõttel ei ole. Kui suureks streigiga seotud kulude maht võiks kujuneda, on Palmeri sõnul vara öelda. Küsimusele, kas streigiga seotud kulud võivad ettevõttele saatuslikuks saada pankrotti viia, vastas Palmer, et seda ei saa välistada. «Seda ei saa välistada, aga see on pigem küsimus omanikule,» lausus ta.

Eesti Liinilendurite Assotsiatsiooni (ELA) esimees Rauno Menning möönis, et streik võib viia ettevõtte veelgi raskemasse majanduslikku seisu, kuid lennufirma peaks tema sõnul suutma ka töötajatele põhjendada, miks praegusesse seisu on jõutud.

«20 miljonit eurot kahjumit üheksa kuuga ei ole ju meie tekitatud,» lausus Menning, kelle hinnangul on ettevõttepoolne  streigi ja võimaliku pankroti seostamine mõeldud nende mõjutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles