Lugeja küsib: kas päritud rahaga abielu ajal ostetud korter on ühisvara?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: Liis Treimann/Postimees

«Abielu ajal mehe isa suri ja ta ostis päranduseks saadud raha eest korteri. Naine oli samal ajal väikeste lastega kodune. Nüüdseks on naine ja mees ametlikult lahutatud. Hetkel elavad selles samas korteris lahutatud naine koos alaealiste lastega. Kas see korter on ühisvara?» soovib lugeja teada.

«Kas kohtutäituril on õigus seda korterit arestida, kuna laste isal on suur elatisraha võlgnevus ning ta on esitanud avalduse selle maha müümiseks, et võlgnevust tasuda? Kas korterit maha müües on laste isal õigus saada 90 protsenti ja laste emal 10 protsenti müügist, juhul kui korter pole ühisvara?»

Vastab õigusbüroo Puurits & Partnerid jurist Hanna Kivirand.

Kui korter on soetatud abielu ajal ja ei ole tehtud abieluvaralepingut, mille kohaselt kuulub nimetatud korter ühe abikaasa lahusvara hulka, on tegemist tõepoolest abikaasade ühisvaraga. Sealjuures ei ole oluline, et korteriomandi ostu on finantseeritud ühe abikaasa pärandvaraga, mis iseenesest on selle abikaasa lahusvara.

Täitemenetluse seadustiku § 14 lõike 2 alusel võib sissenõudja (antud juhul elatisvõla tasumist nõudev isik) nõuda ühisvara jagamist ja sissenõude pööramist võlgniku osale ühisomandist.

Vastuses on lähtutud eeldusest, et tehing korteri soetamiseks tehti enne 1. juulit 2010, enne hetkel kehtiva perekonnaseaduse jõustumist.

Tehingu tegemise aeg on oluline sellepärast, et enne 1. juulit 2010 tehtud tehingu alusel omandatud eseme kuulumine abikaasade ühis- või lahusvara hulka tuleb kindlaks teha enne 1. juulit 2010 kehtinud perekonnaseaduse sätete alusel. Nimetatu tuleneb PkS § 210 lõikest 2, mille kohaselt tuleb asjaolule või toimingule, mis on tekkinud või tehtud enne 1. juulit 2010, kohaldada asjaolule tekkimise või toimingu tegemise ajal kehtinud seadust, kui kehtiva regulatsiooni sätetest ei tulene teisiti.

Seega, kui küsimuse esitaja poolt kirjeldatud asjaolude alusel tehti tehing korteri omandamiseks enne 1. juulit 2010 ja korteri ostu finantseeriti täies ulatuses ühe abikaasa lahusvaraks oleva rahaga, on tegemist abikaasade ühisvaraga. Kui aga tehing korteri omandamiseks tehti peale 1. juulit 2010, on tegemist PkS § 27 lõike 2 punkti 3 alusel selle abikaasa lahusvaraga, kelle lahusvara arvel korter omandati.
 

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles