Vaata, kuidas luuakse 3D-printeri abil vinüülplaate!

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3D-printeri abil kopeeritud vinüülplaat
3D-printeri abil kopeeritud vinüülplaat Foto: wired.com

Tehnoloogia- ja teaduseajakiri Wired vahendab Instructablesi poolt läbi viidud eksperimenti, mille käigus loodi 3D-printeri abil vinüülplaatidest koopiaid.

Nõel langeb plaadile ning kõlama hakkavad esimesed korduvad vinguvad häälitsused. Seejärel kostub praginat ning summutatud kitarririff. Lõpuks jõuab kuulajani ka Kurt Cobaini hääl - äratuntavana, kuid kauge ja õõnsana, just kui laulaks ta sall ümber suu seotuna tunnelis.

Ilmselt on tegu halvima versiooniga «Smells Like Teen Spiritist», mida eales kuuldud. Samas on see aga ka tõeliselt hämmastav versioon just oma unikaalse meediumi tõttu - see konkreetne kauamängiv pärineb esimesest 3D-printeri abil loodud vinüülide partiist.

3D-printimise resolutsioon on lõpuks arenenud nii kaugele, et juba on võimalik luua detailseid heliradasid, mida vinüülimängija nõela abil muusikaks muuta. Instructablesi tehnikatoimetaja Amanda Ghassaei kasutas prinditud vinüülide jaoks Objet Connex 500 printerit selle kõrgeima seadistusega ehk 600 dpiga ja 16 mikronsammuga (micron step). See on pea kõrgeim kvaliteet, mida on võimalik hetkel turul leida.

Plastikust koopia jääb samas vinüülile siiski mäekõrguselt alla. Ghassaei kasutas 11 Khz ehk suurimat sämplimisssagedust, mida printeri resolutsioon lubas, mis tähendab, et selle kvaliteet jääb paraku ka madala sämplimissagedusega mp3 helifailile neljakordselt alla.

Samas ei olnudki kõrgekvaliteedilise koopia loomine Ghassaei peaeesmärgiks, oluline on arenevale tehnoloogiale uudsete rakenduste leidmine.

«Tõeliselt lahe on tehnoloogiat edasi arendada ning leida uusi viise selle kasutamiseks. Mul on veel nii palju ideid, mida ellu viia,» ütles ajakirjanik.

Vaata ka videot sellest, kuidas täpsemalt 3D-printeri abil vinüülide loomine toimub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles