Ettevõtjad: maksuamet tahab meile lisakoormise panna

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtjad kardavad lisakoormist.
Ettevõtjad kardavad lisakoormist. Foto: SCANPIX

Ettevõtjate esindusorganisatsioon Kaubandus-tööstuskoda leiab, et maksuameti plaanitav täpsem aruande kohustus ei lahenda probleeme käibemaksupettustega, vaid on lihtsalt üks lisakohustus, mis järjekordselt suurendab ettevõtjate kulusid.

«Kaubanduskojale laekunud info põhjal ei muuda ka lihtsustatud lisalehe vorm olukorda sisuliselt. Ettevõtjad peavad jätkuvalt arvestama lisakuludega – nii ühekordsete kui ka korduvkuludega,» kirjutas Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helmile.

Palts tõi oma kirjas välja kulud, mida ettevõtjad peavad tegema, et oleks võimalik lisalehti esitada: suurematel ettevõtetel oleksid ühekordsed raamatupidamisprogrammi arendamisega seotud kulutused suurusjärgus 2500-12 000 eurot, kuid on ka ettevõtteid, kellel see ulatuks 15 000-20 000 euroni. Igakuised kulud oleksid seoses lisalehe esitamisega suurematel ettevõtetel 200-500 eurot. Siiski on ettevõtteid, kes peaksid arvestama isegi 1600 eurose lisakuluga igas kuus.

Väiksemate ettevõtete puhul oleksid raamatupidamisprogrammide arenduskulud hinnanguliselt vähemalt 200-300 eurot. Igakuised kulud seoses lisalehe koostamisega oleksid suurusjärgus 100-200 eurot.

Samuti peab arvestama sellega, et vältimatuks võib osutuda 1-2 inimese juurdepalkamine.

Paltsi sõnul kasutavad Eesti ettevõtjad üle kümne erineva raamatupidamistarkvara, mille arendusvõimekus on erinev. «Paljudel juhtudel peab arvestama lisaks veel konkreetse ettevõtte tarbeks loodud tarkvaraga, mis kõik ei pruugi maksuameti andmebaasidega ühilduda. Seega on selge, et eeltoodud kulude summad on tegelikkuses ilmselgelt suuremad, sest vajalike lisatööde maht ja kulud selguksid alles nö töö käigus.

ASi A. Le Coq pearaamatupidaja Marika Koroli hinnangul tähendaks käibedeklaratsiooni lisavormi esitamine 3000-4000 realist aruannet. «Meie mahtude juures on INF2 aruande koostamine ja kontrollimine ebaproportsionaalselt aeganõudev ning töömahukas. Leiame, et selle aruande esitamise kohustus suurendab meie halduskoormust oluliselt,» kirjutas Korol vastuseks Kaubandus-tööstuskoja järelepärimisele, mida ettevõtjad planeeritavast muudatusest arvavad. Tema hinnangul kuluks optimistlikult võttes raamatupidajal kuus taolise aruande esitamise peale 8-24 tundi. «Igakuine täiendav ajakulu ei ole üheselt väljatoodav, sest see oleneb arvete mahust (suve - või talvekuu) ja vigade arvust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles