Maksuameti juht: iga nädal kurdab mulle mõni ettevõtja käibemaksupettuste üle

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Helm.
Marek Helm. Foto: Toomas Huik

Maksu- ja tolliameti peadirektor Mark Helm ütles, et ei möödu nädalatki, kui talle mõni ettevõte ei kurda selle üle, kuidas käibemaksupettused moonutavad ausat konkuretsi.

«Võtame näiteks autoturu, kus tegutseb 4000 ettevõtjat, kellest pooled makse ei maksa,» rääkis Helm. «Arvevabrikute puhul me juba teame, et rahu on majas vaid siis, kui need inimesed on uurimise all. Põhimõtteliselt tegutseb kogu aeg sama seltskond.»

Helm rääkis, et alates kevadest on mõeldud ja arutatud, kuidas muuta süsteemi nõnda, et vähendada käibemaksupettusi ning üheks variandiks ongi käibedeklaratsioonide lisalehe INF2 juurutamine. Sisuliselt hakkaks maksuamet küsima ettevõtjailt elektroonset käibemaksudeklaratsiooni lisalehte ostude-müükidega seotud andmete kohta. Ideaalolukorras peaks tekkima süsteem, kus maksuameti füüsilist sekkumist polegi vaja. «Täna on idee veel nii toores, et ei oska praegu öelda, millal süsteem võiks rakenduda,» ütles Helm. «See on terve paradigma muutus – ettevõtete raamatupidamissüsteemid hakkaksid töötama koos maksu- ja tolliameti andmebaasiga.»

Maksu- ja tolliameti hinnangul jääb tänavu käibemaksupettuste tõttu saamata 228,3 miljonit eurot. See summa on viimase viie aasta jooksul kolmekordistunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles