Poola nõuab Gazpromilt gaasihinna langetamist

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprom
Gazprom Foto: SCANPIX

Poola ähvardab Venemaa gaasimonopoli Gazpromi Stockholmi arbitraažikohtusse kaevata, kui monopol ei langeta gaasi hinda Poolale teiste Euroopa maadega võrdsele tasemele.

Poola rahandusminister Mikolaj Budzanowski tõdes, et kui Lääne- Euroopa riikidele langeb gaasi hind eeldatavasti 9 protsenti, muutuvad Poola hinna taas üheks kontinendi kõrgemaks, vahendab Ria Novosti.

Poola gaasifirma  PGNiG saavutas Venemaa monopolilt gaasihinna alandamise novembris. Läbirääkimiste tulemusena peaks maagaasi hind Poolale langema seniselt 550 dollarilt tuhande kuupmeetri eest 450 dollarile. Kokkulepe lubas Gazpromil lõpetada arutelu Stockholmi arbitraažikohtus, kuhu PGNiG pöördus tänavu veebruaris.

Gazpromi hinnad on Eruooa erinevatele riikidele erinevad. Kui Poola maksab tuhande kuupmeetri eest 550 dollarit, siis Saksamaa 452 dollarit.

2011-2012. aastatel nõustus Gazprom pärast pikaajalisi läbirääkimisi langetama Euroopa partneritele gaasi hinda keskmiselt kümne protsendi võrra. Teiste seas said allahindlust Prantsuse GDF Suez, Saksa Wingas, Slovaki SPP, Türgi Botas, Itaalia Edison ja Sinergie Italiane ja Austria Econgas.

Poola majandus tarbib aastas umbes 14 miljardit kuupmeetrit gaasi, millest umbes 10 miljardit ostetakse Venemaalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles