Maris Lauri: potentsiaalseid töötajaid on 70 000 võrra vähem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri
Maris Lauri Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Me ei saa rääkida potentsiaalselt 700 000 töötajast – tegelikult on töötajate potentsiaalne arv 630 000 ehk 70 000 võrra arvatust väiksem, kirjutab analüütik Maris Lauri statistikaameti rahvalenduse ja tööjõu-uuringute andmeid kõrvutades.

«See tähendab, et tööjõu nappus, mis veel on struktuurne (teatud kvalifikatsioonid), muutub kohe-kohe absoluutseks (ehk lihtsalt ei olegi töötajaid),» järeldab ökonomist värske rahvaloenduse andmeid analüüsides ning neid statistikaameti tööjõu-uuringuga võrreldes.

Lauri sõnul tuleb töötajate palkamiseks hakata järjest enam kaasama praegu mitteaktiivseid inimesi, mis  tähendab osaajaliselt töötavate inimeste arvu kasvu ning tuleb oluliselt enam tegeleda ka töötajate koolitamisega. Samuti muutub veelgi olulisemaks töö parem korraldamine ja tootlikumate masinate-seadmete ning uuema tehnoloogia rakendamine, mis tähendab vähem töötajaid, kirjutab Lauri oma blogis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles