Pärnu Sadama omanikud Siff ja Kilk käivad kohut

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvel lõid Mati Einmann (vasakul), Endel Siff ja Rein Kilk turbahalli avamisel rõõmsalt klaase kokku, nüüd on aga meeste vahel tüliõun järada.
Suvel lõid Mati Einmann (vasakul), Endel Siff ja Rein Kilk turbahalli avamisel rõõmsalt klaase kokku, nüüd on aga meeste vahel tüliõun järada. Foto: Urmas Taul / Pärnu Postimees

Pärnu Sadam meenutab praegu lahinguvälja: turvamehed valvavad serveriruumi ja omanikud käivad üksteisega kohut, kahtlustades muu hulgas ka telefonide häkkimist.

Mõni päev tagasi põrnitsesid sadama kontorihoones vastastikku kaks turvafirmat – Skarabeus ja G4S. Skarabeus esindas Rein Kilgi huve ja G4S sadama ülejäänud omanikke.

Praeguseks on valvesse jäänud vaid Skarabeus. Kaks meest põrnitsevad kinnipitseeritud ust, mille taga on nii sadama kui ka Kilgi valdusfirma Transcomi ühine arvutiserver. Pool sadamast kuulub Kilgi firmale Transcom, teine pool oli Pärnu ettevõtjate Mati Einmanni ja Juhan Pihelbu käes, kes selle aga eelmisel nädalal Endel Siffile müüsid.

Vastastikku kohtus

Pärnu sadam pole mahtudelt võrreldav Muuga või Paldiskiga, hoides suuruselt kolmandat-neljandat kohta. Ka talvekuudel jõuab Pärnusse viiskümmend laeva kuus. Praegu rühivad need järjest paksenevast jääst läbi sadamasse ja sealt välja, samas on sadama omanike omavahelised suhted libedad nagu jääsupp laevasabas.

«Ega ma kerge südamega osalust sadamas ei müünud, olen 20 aastat sadamat juhtinud, aga tööd oli võimatu teha, lootsin, et müügi järel läheb rahulikumaks, aga seda ei juhtunud,» ütles Einmann.

Mehe sõnul sai tema ja Pihelbu ning Kilgi tüli alguse sügisel, kui asuti Kilgilt võlga nõudma. Einmann kahtlustab, et koos serveriruumi ülevõtmisega on Kilgi IT-mehed blokeerinud ka tema mobiiltelefoni, mis viimastel päevadel pole enam korralikult töötanud.

Kilk on esitanud kriminaalasja avalduse oma äripartneri ja Pärnu Sadama juhatuse liikme Mati Einmanni vastu, süüdistades teda dokumendi võltsimises.

«Kui laenuusaldajad hakkasid laenu tagasi küsima, siis oligi tüli majas,» lausus Einmann. «Politseiuurimine on seotud sellega, et laenuusaldaja hakkas laenu tagasi küsima.»

Laenuusaldaja on Pihlebu firma Pärnu Laevatehas. Transcom kaebas viimase nõude kohtusse juba oktoobri lõpus. Pihelbu vastas eelmisel nädalal pankrotiavaldusega Transcomi vastu – kohus jättis selle rahuldamata, kuid Pihelbu firma on selle edasi kaevanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles