Erametsaliit: vedude tõhusamaks muutmine on oluline kogu metsasektorile

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatööd.
Metsatööd. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Erametsaliidu hinnangul parandaks riigikogu keskkonnakomisjoni raportis tehtud ettepanekute ellurakendamine kogu metsasektori konkurentsivõimet. Eriti puudutavad need erametsaomanikke, kelle metsade hooldamise aktiivsus sõltub paljuski sellega seotud kuludest.

«Puidu hinnas moodustab ebaproportsionaalselt suure osa just veokulu,» selgitab Eesti Erametsaliidu juhatuse esimees Taavi Ehrpais. «Pole päris õige väita, et vedude efektiivsuse tõstmine tooks tulu eelkõige vedajatele. Tegelikult võidaksid sellest ka metsaomanikud ja puidu lõpptarbijad. Praegune madal veoefektiivsus mõjutab ju näiteks puitküttel majapidamisi, kes lõpuks arve kinni maksavad.»

Ehrpais lisas, et väga oluline on tõsta metsaomanike huvi oma metsa majandamise vastu. Paljud erametsaomanikud on loobunud oma metsade majandamisest ning eriti just hooldusraietest, mis oleksid aga olulised just metsa üldise heakorra ja väärtuse säilimise jaoks. Vedude efektiivsuse kui ühe võtmeprobleemi lahendamine looks eeldused, et huvi metsa majandamise vastu tõuseb, samuti aitaks see tagada, et metsade seisukord edaspidi paraneb ning majandamise tulukus järgmistel kümnenditel kasvab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles